Vrouw met rood haar kijkt naar haar laptop

Let op! Nep-telefoontjes van oplichters

Helaas zijn er op dit moment oplichters actief die zich voordoen als een medewerker van de Rabobank. Deze criminelen misbruiken het telefoonnetwerk en bellen zo vanaf het echte telefoonnummer van je eigen bank. Het lijkt dan net alsof je wordt gebeld door je bank, maar dat is niet zo. De oplichters vragen in deze nep-telefoontjes om je geld veilig te stellen. Trap hier niet in en hang op!

Nep-telefoontjes

Tijdens het telefoongesprek vraagt de oplichter of je kan overboeken omdat er zogenaamd verdachte activiteiten op je betaalrekening zouden plaatsvinden. De crimineel biedt hierbij zijn hulp aan. Deze nieuwe vorm van fraude heet ‘spoofing’ en komt helaas steeds vaker voor. Wij kunnen zelf niet voorkomen dat anderen misbruik maken van onze telefoonnummers.

Spoofing werkt alleen wanneer fraudeurs jou bellen, zogenaamd als jouw bank. Omgekeerd als je zelf naar jouw bank belt werkt het niet. Wordt je onverwacht gebeld? Wees altijd alert. Vertrouw je het niet? Hang op! Je kunt wel terugbellen en nagaan of het gesprek inderdaad afkomstig was van Rabobank. 

Nep-sms

Tijdens het telefoongesprek kan het zijn dat je een sms van de oplichter krijgt, waarin staat dat deze nu geholpen wordt door medewerker X van de Rabobank. Dit alles om de geloofwaardigheid te verhogen. De crimineel heeft jouw contactgegevens eerder, via bijvoorbeeld een phishingmail, WhatsApp of Marktplaats, verkregen. Klink nooit op een link uit zo’n valse sms.

Wat kun je doen?

Criminelen gebruiken steeds creatievere manieren om je gegevens te ontfutselen en zo geld te stelen. En het aantal fraudegevallen loopt helaas ook enorm op. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je moet doen als je een valse sms, e-mail, WhatsApp of nep-telefoontje krijgt dat je niet vertrouwt. Op onze website kun je alles lezen over deze verschillende vormen van fraude en kun je ook lezen waaraan je een vals bericht kunt herkennen.

Lees meer over veilig bankieren

Bekijk hoe je phishing of spoofing kunt herkennen Doe de check om te zien of je veilig handelt