Groene fondsen gevoelig voor wijzigingen na succes

26 april 2021 10:51

Op Earthday, vorige week donderdag, hield de VS een klimaattop met veertig wereldleiders. President Biden onderstreepte zijn ambitieuze plan om van klimaat een kernprioriteit te maken met de mededeling dat de CO2-uitstoot al in 2030 met ruim 50% moet zijn verlaagd t.o.v. 2005. China beloofde om kolencentrales strikt te controleren in het huidige vijfjarenplan en in de jaren daarna af te bouwen. Idealistische doelen die volgens wereldleiders haalbaar zijn door de revolutie in groene innovatie en technologie. Bedrijven die actief zijn in deze segmenten liggen al geruime tijd in het vizier van beleggers en zijn opgenomen in diverse beleggingsfondsen en ETF’s.

Fabrieken en windmolens

Dit heeft geleid tot een stevige impuls in deze fondsen waardoor fondsomvang hard is toegenomen. Dit succes brengt ook bij veel fondsen wijzigingen met zich mee. Zo zijn de fondsen BNP Energy Transition Fund en RobecoSam Smart Energy inmiddels gesloten voor nieuwe beleggers. (Dit heeft overigens geen impact voor klanten van Rabobank) en heeft de iShares S&P Global Clean Energy ETF een belangrijke verandering ondergaan. Het aantal aandelen in deze index stijgt van 30 naar circa 100. Hiermee neemt het verhandelbaarheidsrisico en de puurheid naar het thema af. Naast clean energy zitten nu ook andere innovatieve bedrijven in deze index. Al met al is het geen overbodige luxe om te controleren of de duurzame doelen van een fonds nog steeds passen bij de uitgangspunten van de belegger.

Grafiek iShares Clean Energy ETF

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.