Aandacht voor suikerreductie in de voedingsindustrie

23 november 2020 12:43

Als belegger bekijken we niet alleen de resultaten van bedrijven in portefeuille, maar gaan we ook het gesprek aan over de impact die de producten van deze bedrijven hebben op de samenleving. Een voorbeeld hiervan is suiker. Teveel suikerconsumptie kan tot leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s zoals overgewicht. In de periode 1975- 2016 is wereldwijd het aantal obesitasgevallen verdrievoudigd. Veel landen zien de ernst en risico’s van het zoete goed, want sinds 2010 hebben meer dan 40 landen een suikertaks ingevoerd, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Zoet kan verslavend zijn en daarom is het nog beter om direct in gesprek te gaan met de fabrikanten.

Suiker

In de afgelopen drie jaar zijn gesprekken gevoerd met voedingsbedrijven over productinnovaties en verantwoorde marketing. Een groot succes zijn de veranderingen bij Coca-Cola. De frisdrankenproducent komt met nieuwe formules waarbij suiker wordt verlaagd in veel producten zodat voldaan wordt aan de richtlijnen van de WHO. Ook verlaagt zij haar carbon footprint met nieuwe verpakkingsmaterialen, wat een initiatief is in haar World Without Waste programma. Tegen 2025 moeten verpakkingen 100% recyclebaar zijn. Positief is ook het initiatief geweest van de bedrijven Danone, Mars, Unilever en Nestlé om de Sustainable Food Policy Alliance (SFPA) te starten. Het viertal vindt dat de aanpassingen in de voedingsindustrie niet snel genoeg gaan en zij hebben nu ambitieuze initiatieven om suiker, vetten en zout in voeding te verlagen en producten gezonder te maken zonder smaak te verliezen. Voedingsbedrijven worden gemotiveerd om zich hierbij aan te sluiten.

Wereldkaart met landen obesitas in 2030

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.