Circulaire economie wint aan kracht bij concerns

17 maart 2020 12:43

Het supermarktconcern Ahold Delhaize heeft recent haar duurzame ambities tot 2030 bekendgemaakt. Centraal staat het inzichtelijk maken van hoe gezond producten zijn en het hergebruik van grondstoffen binnen de gehele keten stimuleren. Ahold heeft de ambitie om tegen 2030 de voedselverspilling te halveren en binnen vijf jaar zijn al haar plasticverpakkingen volledig herbruikbaar of biologisch afbreekbaar. Hiermee omarmt Ahold de circulaire economie of wel de kringloopeconomie genoemd waarbij afval weer als een nieuw grondstof dient.

Hand met wereldbol

Een economie die aan belangstelling wint omdat bedrijven hun grondstoffenverbruik drastisch willen verminderen in de strijd tegen klimaatverandering. En dat de circulaire economie aan kracht wint blijkt ook uit aan het duurzame beleid van veel andere grote retailers maar ook in andere bedrijfstakken is hier aandacht voor. Zo gaven de voedingsfabrikanten Nestle en Unilever al eerder aan dat zij inzetten op herbruikbare verpakkingsmaterialen bij al hun producten. En ook technologiebedrijven bekijken steeds meer welke onderdelen van een product gerecycled kunnen worden.

Maar de circulaire economie is veel meer dan het hergebruik van grondstoffen. Steeds meer zetten bedrijven in op het verhuren in plaats van het verkopen van hun goederen waarmee ze inspelen op de deeleconomie en voor sommige is het zelfs hun core business zoals autoverhuurbedrijven Hertz en Avis Budget. Deze bedienen consumenten die bezit minder belangrijk vinden, maar die wel op een gemakkelijke en betrouwbare manier toegang willen tot het gebruik van producten. Ook internetbedrijven waaronder Amazon en Ebay brengen kopers en verkopers van (bestaande) goederen bij elkaar om een goederen een tweede leven te geven.

Het efficiënt bij elkaar brengen van deze partijen en het stimuleren van hergebruik belasten uiteraard minder het milieu. Deze groeiende belangstelling voor de circulaire economie en herbruikbare goederen is ook fondsbeheerders niet ontgaan. Steeds meer fondsen spelen hierop deels in zoals het RobecoSam Smart Materials Fonds dat ook belegt in bedrijven die duurzame verpakkingsmaterialen ontwikkelen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.