Meer aandacht voor duurzaamheid in Azië

8 juni 2020 13:05

In Azië zijn veel industriële conglomeraten in handen van één familie, waarbij het bestuur vrijwel automatisch wordt overgedragen op de volgende generatie zonder dat goed leiderschap kritisch is beoordeeld. Ook bekijken beleggers of het bestuur uit voldoende onafhankelijke leden bestaat en hoe hoog de diversiteit van het bestuur is. Vooral bij beloningsvoorstellen voor het management is het van belang dat voldoende onafhankelijk bestuurders dit kritisch kunnen beoordelen.

2 Aziatische vrouwen praten met elkaar

Een goed voorbeeld is het bedrijf Samsung dat activiteiten heeft op het gebied van onder meer telecom, consumentenelektronica, zware industrie, halfgeleiders en projectontwikkeling. Maar ook in India zien we dit soort conglomeraten waaronder Tata Group en Reliance Industries en in China zijn talrijke voorbeelden te vinden. Deze verwevenheid van bedrijven die in handen zijn van een familie maakt dat een aantal grote beleggers sceptisch is over Aziatische bedrijven en conglomeraten in het bijzonder.

Zij gaan het gesprek aan met deze bedrijven om dit te veranderen. Zo heeft Samsung laten weten, mede onder politieke en juridische druk, dat het leiderschap niet meer automatisch overgaat naar de volgende generatie binnen de familie. De Rabobank moedigt deze initiatieven aan, omdat het maatschappelijke rendement net zo belangrijk is. Door kritisch te volgen en in gesprek te blijven met bedrijven over deze onderwerpen, zorgen grote vermogensbeheerders ervoor dat een onderneming niet alleen duurzamer wordt, maar dat al deze positieve zaken uiteindelijk ook gaan bijdragen aan betere rendementscijfers en de beurswaardering.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.