Het (zwarte) goud, koper en andere grondstoffen
Grondstofmarkten zetten ook in het derde kwartaal de stijgende trend voort. Waar oliemarkten sinds een aantal maanden binnen een bandbreedte van ongeveer 35-45 US dollar per vat bewegen, zijn andere grondstoffen zoals koper, zink en zilver met een sterke opmars bezig.
De toename in economische activiteit in China was de drijvende kracht achter de stijging in de markt in het tweede kwartaal. Eind tweede kwartaal kwam door de versoepeling van de lock-down de vraag naar grondstoffen in Europa en de VS ook weer terug. Daarnaast zijn er juist aan de aanbodzijde problemen.
Dit komt door verstoringen in de mijnbouw in Latijns-Amerika door de coronamaatregelen. Peru is een van de belangrijkste zink en koper exporteurs wereldwijd. En met name Peru heeft een van de strengste maatregelen van alle landen waardoor de mijnproductie grotendeels stil kwam te liggen. De koperprijs steeg sinds begin juni met 23%. Voor de komende periode hebben overheden veel toezeggingen gedaan om infrastructurele investeringen te doen en dit kan voor de komende periode een steun in de rug zijn voor de industriële grondstofmarkten.
De edelmetalen laten eveneens een enorme stijging zien. Zilver, dat overigens ook industriële toepassingen heeft, steeg zelfs met bijna 60% dit jaar en de goudprijs doorbrak afgelopen week de grens van $2000. Dit is met name gedreven door vraag van beleggers. Beleggers beschouwen goud en zilver als veilige havens en als hedge tegen inflatie. En door de lage rente zijn de ‘opportunity costs’ voor het aanhouden van beleggingen in goud en zilver laag.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.