De dollar is niet zwak; de euro is opvallend sterk
Is de recente beweging in de euro van USD 1,08 in mei naar USD 1,17 een teken van kracht van de euro of juist de zwakte van de dollar? Als beleggers naar een munteenheid kijken, is dat altijd een valutapaar. De euro of de dollar heeft opzichzelfstaand geen koers, dat hebben ze alleen afgezet tegen een andere munt. De dollarindex (DXY) is de afgelopen twee maanden met 6% gedaald, wat duidt op dollarzwakte. In de DXY is het gewicht van de euro echter fors, met 58%. Sinds het begin van het jaar is de dollar ten opzichte van vier van de tien grootste valuta’s in de wereld gestegen. Het is dus eerder de euro die sterker is geworden, dan dat de dollar zwak is.

Relevanter dan de koers is de ‘effectieve wisselkoers’, waarbij de wisselkoers wordt gemeten tegenover de valuta’s waarmee het land handel drijft. Denk bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten (VS) versus handelspartners Canada en Mexico. Dan zien we dat de VS in maart een appreciatie van 7% voor de kiezen kreeg. Inmiddels is deze stijging grotendeels ingeleverd, maar de munt staat nog steeds 2,4% hoger dan aan het begin van het jaar. De euro is ‘handelsgewogen’ 4% aangesterkt na twee zwakke jaren waarin het inleverde.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.