De impact van groenobligaties
Ondanks de zeer lage rente en de aanhoudende zoektocht naar rendement zijn beleggers bereid een steeds groter deel van de rente op te geven voor obligaties met een groen of sociaal karakter. Was dit bij de enkele weken geleden uitgegeven Duitse tienjaarsstaatsobligatie nog 0,01%, bij recente obligatie-uitgiftes van de Duitse automobielfabrikanten Volkswagen en Daimler-Benz en het Franse telecomconcern Orange gaat het al om 15 basispunten rente die beleggers opgeven.
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

De lagere rente accepteren beleggers niet voor een lager risico. Hoewel de opbrengst van de obligatie-emissie wordt aangewend voor projecten die het bedrijf doen bewegen in de richting die beleggers wensen, is het geld niet afgezonderd in een geval van een faillissement. Omgekeerd geldt ook dat als het groene project sneuvelt, het bedrijf nog steeds verplicht is de groenlening af te lossen.
De consequentie van de lagere rente is dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om een groenobligatie uit te geven. De besparing van de recente groenuitgifte komt voor Volkswagen neer op € 3 miljoen per jaar. Dit moet meer bedrijven aanzetten tot het uitgeven van green bonds. In de loop van deze maand zijn er volop nieuwe groene uitgiftes die beter worden ontvangen dan de traditionele grijze obligaties. De belangstelling bij beleggers is niet alleen te verklaren uit een toenemende belangstelling voor groenbeleggen. De uitgifte van groen-obligaties ligt dit jaar volgens Moody’s op een 30% lager niveau dan vorig jaar, terwijl er dit jaar veel obligaties zijn uitgegeven.
De groenobligaties houden hun premie ook vast in de secundaire markt. Zelfs de Duitse tienjaars groenobligatie geeft nu een rendement van -0,52% versus -0,50% voor de benchmark Bund, terwijl de Bund de meest liquide obligatie in euro is. De Bloomberg Global Green Bond index heeft het ook uitstekend gedaan met een rendement van 4,14% voor eurobeleggers dit jaar. Dat is 0,4%-punt meer dan de Global Aggregate in euro.
Voor beleggers betekent het dat bezit van niet-groene obligaties leidt tot achterblijvende prestaties nu het renteverschil verder oploopt. Een hoger effectief rendement op de grijze obligaties betekent ook dat het voor beleggers die zich volledig op groenobligaties toeleggen, op termijn onmogelijk wordt om de brede benchmark bij te houden. Die bestaat voor bijna 99% uit obligaties zonder groen label.
Tegen dat probleem loopt ook de ECB op met hun pandemie-programma. Als de helft van het opkoopprogramma met groenobligaties zou worden ingevuld, is dat een omvang die groter is dan alle groenobligaties die in de afgelopen twee jaar wereldwijd zijn uitgegeven. Interessanter wordt het als de ECB groene criteria gaat hanteren bij de keuze welke obligaties worden toegelaten tot het opkoopprogramma.
In plaats van de obligaties met een groen vinkje achterna lopen, kunnen beleggers ook voor duidelijke duurzaamheidscriteria kiezen. Dat scheelt 0,15% rente en geeft meer duidelijkheid over de impact. Want lang niet iedere groenobligatie heeft het label op basis van dezelfde criteria gekregen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.