Kan Shell de tweede Orsted worden?
Het aandeel Shell is ondanks de hoge olieprijs nog steeds niet hersteld. Beleggers maken zich zorgen dat Shell sneller en fors moet investeren in de klimaattransitie. Echter kan deze transitie ook een kansen bieden voor Shell.

Het aandeel Royal Dutch Shell heeft vorig jaar flink moeten inleveren. De lage olieprijs zorgde voor een sterke afname van de winst. Historisch gezien is er altijd een sterke correlatie geweest tussen Shell en de olieprijs. Het is daarom opvallend dat het aandeel Shell niet is hersteld, ondanks de hoge olieprijs. Dit komt onder andere doordat beleggers al jaren bezorgd zijn over mogelijke grote reserves aan fossiele brandstoffen. Dit gevoel wordt versterkt door de toenemende populariteit van duurzame energiebronnen.
Dit geldt ook voor andere ‘oil majors’ die wel zijn meegestegen met de olieprijs. Specifiek voor Shell geldt echter dat beleggers bezorgd zijn dat Shell door activisme en recentelijke rechterlijke uitspraken sneller en forser moet investeren in de transitie naar duurzame energie en het (verplicht) reduceren van de CO2-uitstoot. Deze investeringen gaan mogelijk ten koste van het dividend, dat vorig jaar voor het eerst in 80 jaar is verlaagd.
Misschien biedt duurzame energie ook kansen voor Shell, zoals het Deense energiebedrijf Orsted heeft laten zien. Het bedrijf zette de transitie jaren geleden in en is nu de grootste speler in offshore windmolens met een koers-winstverhouding van 34.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.