Goed jaar voor bufferobligaties banken
Met een rendement van 4% behoren bufferobligaties van banken (coco’s) tot de best presterende obligatiesegmenten dit jaar. Als de stresstest goed uitpakt eind juli zit er nog meer rendement in het vat voor coco’s.

Met een rendement van 4% behoren bufferobligaties van banken (coco’s) tot de best presterende obligatiesegmenten dit jaar. Ter vergelijking, de brede Europese obligatiebenchmark (EUR Agg) staat op een verlies van 1,6%. Ook voor de rest van het jaar blijven we positief over het rendementsperspectief van deze bankobligaties. Banken hebben sinds dit jaar een flink herstel laten zien door het betere economische klimaat en de opleving van de rente. Bovendien vallen de kredietverliezen van bedrijven en huishoudens lager uit dan midden in de pandemie werd gevreesd. De winsten voor banken pakken hierdoor hoger uit dan werd verwacht. De kredietopslag is substantieel gedaald sinds het recente dieptepunt in de coronacrisis vorig jaar. Maar nog altijd zijn de kredietopslagen van coco’s niet op het pre-coronaniveau aanbeland.
Dit is een kwestie van tijd. De uitkomst van de Europese banken-stresstest eind juli zal een hoop verduidelijking geven over de staat van de Europese banken. De autoriteiten hebben al wel laten doorschemeren dat banken vanaf begin oktober mogelijk weer dividenden kunnen gaan uitkeren of eigen aandeleninkopen mogen gaan doen. Zelfs bij hervatten van dividendbetaling zijn de buffers nog ruim voldoende voor de couponbetalingen op de coco’s. Bovendien geeft een goede uitkomst van de stresstest vertrouwen in de bankensector en dit zal een steun in de rug zijn voor de prijsontwikkeling van de bankobligaties. Het is in dit geval voorstelbaar dat de kredietopslag van de benchmark de pre-pandemie niveaus gaat opzoeken in de komende maanden.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.