Wat de OPEC+ nu doet is voor de korte termijn

21 juli 2021 15:36

Kartels brengen vaak een hoop economische onzekerheid met zich mee. Dat Prins Abdulaziz (Saoedi-Arabië) uitspreekt: “The OPEC+ is here to stay” geeft eigenlijk al aan dat er is nagedacht over het voortbestaan van de OPEC(+).

Verzend het artikel per e-mail

Hoewel voor bedrijven kartelvorming illegaal is, is voor staten van alles mogelijk door multilaterale verdragen. Nadat in 2016 een vat olie nog maar $30 kostte door forse Amerikaanse productie, werd de OPEC+ in het leven geroepen. Dit is een groep van olieproducerende landen, inclusief Rusland. Nu een middenklasse elektrische auto 6,3 cent per kilometer kost en een benzineauto 10 cent, is de vraag hoe de OPEC+ de ‘bumpy road ahead’ door zal komen.

Kartels brengen vaak een hoop economische onzekerheid met zich mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat studies uitwijzen dat prijskartels een gemiddelde levensduur hebben van 5 tot 8 jaar en de prijs met 32% verhogen ten opzichte van de normale marktwerking. Een kartel eindigt vaak doordat de ene speler het marktaandeel van de ander probeert te stelen. Dit is de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onlangs gelukt. Maar het einde van OPEC+ is niet aan de orde getuige de uitspraak van Prins Abdulaziz van Saoedi-Arabië: “the OPEC+ is here to stay”. Of dat voldoende is om het kartel langer dan 8 jaar te laten bestaan, zal in 2024 blijken.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.