Digitale impuls en politiek kunnen Duitse beurs inspireren
De verkiezingen en de investeringsplannen in Duitsland zijn belangrijk voor de Europese stabiliteit en de toekomstige ontwikkelingen. De lage waarderingen bieden daarbij kansen.

Op de Duitse beurs zijn de onderlinge verschillen tussen de aandelenrendementen groot. Vorig jaar bleven Duitse aandelen de Europese index nog ruim voor, maar dit jaar is sprake van underperformance. De goede prestaties van vorig jaar waren vooral een gevolg van de grote vraag naar consumentenproducten en het snellere herstel van industrie en technologie. Dit jaar is de dienstensector aan zet en de weging van Duitse bedrijven is hierin iets lager. Bovendien is China na de VS de belangrijkste exportbestemming voor Duitsland, waardoor de relatieve groeiafzwakking en de onzekerheid over de Chinese overheidsmaatregelen gevolgen heeft voor Duitse aandelen. Politieke ontwikkelingen kunnen ook een rol gaan spelen. Na zestien jaar bondskanselierschap wordt op 26 september een opvolger voor Merkel gekozen. De verkiezingen zijn niet alleen van belang voor Duitsland maar ook voor Europa en de VS. Merkel pakte de regie tijdens de grote financiële crisis, de eurocrisis, de vluchtelingencrisis en de pandemie en hield de relaties met Oekraïne en Rusland onder controle. Geen enkel land verliet de eurozone, terwijl door haar inzet de uitgifte van eurobonds en een Europees herstelplan werden ingevoerd. Kritiekpunt is dat de eurocrisis nog niet is opgelost, omdat de fiscale en bankenunie verre van afgerond zijn.
In Duitsland zelf toonde Merkel haar leiderscapaciteiten wat minder en voerde zij weinig hervormingen door. Ondanks handelsbalansoverschotten werd de begrotingsdiscipline pas tijdens de coronacrisis verlaten en komen nu pas investeringen in duurzame energie, digitalisering en infrastructuur op gang. Dit zal de ontwikkelingen op lange termijn verbeteren en een impuls van een nieuwe bondskanselier kan daarbij helpen. Of het makkelijke formatiegesprekken worden is nog maar de vraag, want ook in Duitsland zet de fragmentatie van politieke partijen door. De peilingen voor de huidige coalitie CDU/CSU en FDP liepen door de lange lockdowns en overstromingen terug. Bovendien maakt de lijsttrekker van het CDU/CSU, Armin Laschet, geen overtuigende indruk. De Groenen kenden in eerste instantie met lijsttrekker Annalena Baerbock een opmars, maar beschuldigingen van plagiaat en de stijgende inflatie die door extra milieukosten verder kan oplopen, zorgden voor een terugval. De overstromingen en de noodzaak tot klimaataanpak kan de Groenen mogelijk weer een zet in de rug geven.
Het investeringsklimaat kan met nieuwe politieke spelers verder verbeteren. Er zijn veel kleine Duitse technologiebedrijven en Duitsland staat in het Global Competitiveness Report van het IMF op de derde plaats qua innoveringscapaciteit. En toch loopt Duitsland in digitalisering sterk achter: in onder andere internetverbindingen, digitale betalingen, onderwijs, mobiele toepassingen en reserveringssystemen. Ook chip- en autofabrikanten, zoals Volkswagen en Bosch, kunnen een impuls geven door de productie van chips voor auto’s, waarin grote tekorten zijn, meer zelf in handen te nemen meer zelf in handen te nemen en snel uit te breiden. In onze beheerportefeuilles hebben we een positie in Duitse Aandelen. De koers-winstverhoudingen zijn met 13,7 voor de DAX en 14,5 voor de MSCI Duitsland een stuk lager dan de 16 voor de MSCI Europa.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.