Ook convertibles profiteren van recordstanden op de beurs

8 september 2021 16:09

Converteerbare obligaties die de mogelijkheid bieden om leningen later tegen een bepaalde koers om te wisselen in aandelen zijn populair bij beleggers. Nu veel beurzen wereldwijd op nieuwe recordstanden staan, kunnen aandelenbeleggers allicht wat risico van tafel nemen door over te stappen op convertibles.

Computerscherm met groene grafiek

Converteerbare obligaties of convertibles die de mogelijkheid bieden om leningen later tegen een bepaalde koers om te wisselen in aandelen zijn populair onder beleggers. Zo haalde het Bredase communicatiebedrijf CM.com onlangs met succes 100 miljoen euro op met uitgifte van converteerbare leningen. Dit blijkt ook uit de cijfers van databureau Dealogic, waarbij dit jaar in de regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) nu al voor €15,26 miljard aan geld is uitgeleend in convertibles. Ter vergelijking, over heel 2019 was dit ruim €17 miljard.

Nu veel beurzen wereldwijd op nieuwe recordstanden staan, willen aandelenbeleggers misschien wat risico van tafel nemen door over te stappen op convertibles. Dit omdat de obligatiedrempel (bond floor) bij convertibles een zekere mate van bescherming biedt in geval van een correctie, terwijl je belegd blijft in de markt. Ook voor vastrentende beleggers zijn er redenen om in convertibles te gaan beleggen. Vanwege de lage of zelfs negatieve yield bij veel obligaties, wagen vastrentende beleggers zich aan convertibles in hun jacht op rendement. Voorbeelden van fondsen die beleggen in convertibles zijn NN Global Convertible Opportunities en de indexvolgende SPDR Global Convertible Bond ETF.

Grafiek rendementen aandelen vs convertibles

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.