Opmars Japanse beurs na aarzeling

13 september 2021 13:53

De aandelenmarkt reageert positief op het aftreden van Suga. Bovendien begint de vaccinatiegraad in Japan toe te nemen en het aantal besmettingen af te nemen, waardoor de groei kan aantrekken. Daarnaast is de waardering van Japanse aandelen laag.

Opmars Japanse beurs na aarzeling

Het abrupte aftreden van de Japanse minister-president Yoshihide Suga over het falende coronabeleid is een belangrijke impuls achter de stijging van Japanse aandelen. In de maand september steeg de Japanse beurs met 7% terwijl de wereldindex op haar plaats bleef. Net daarvoor waren Japanse aandelen al aan een opmars begonnen. Zorgen over China leidden ertoe dat beleggers elders in Azië gaan beleggen. Beleggingsstromen naar aandelen in India, Taiwan en Korea onderschrijven dit, maar ook Japan pikt een graantje mee. In de zomermaanden deed de Japanse beurs het slecht door zorgen over de druk op de gezondheidszorg vanwege de coronacrisis. De besmettingsaantallen zijn echter de afgelopen weken aan het afnemen, wat zorgt voor opluchting onder beleggers. De Japanse aandelenbeurs ziet daarom beleggers terugkeren.

De opmars van Japanse aandelen die we de laatste weken zien kan aanhouden.Toch blijven er ook forse uitdagingen voor Japan. De politieke opleving onder Shinzo Abe is tot een halt gekomen door het snelle aftreden van Suga. Voormalig minister-president Abe lijkt vanwege de lengte van zijn ministerschap en zijn populariteit daarmee eerder de uitzondering dan de regel geweest te zijn. Japan heeft een sterke politieke leider nodig om de broodnodige hervormingen door te voeren. Japan kampt namelijk met vele uitdagingen, zoals een achterstand in digitalisering, corporate governance aanpassingen, vergrijzing en de opkomst van China in de regio. Suga was niet de aangewezen persoon om stevige hervormingen door te voeren, maar of zijn opvolger die sterke leider zal zijn, is nog maar de vraag. Wel heeft de coronacrisis pijnlijk duidelijk gemaakt dat de achterstand in digitalisering moet worden weggewerkt. Door de sociale druk kan, ongeacht wie de opvolger van Suga wordt, de noodzakelijke stap naar verdere digitalisering worden doorgevoerd. Dit zal de concurrentiepositie van het Japanse bedrijfsleven verbeteren en de groei van de productiviteit verhogen. Op grond van de factor waardering biedt Japan ook perspectief op een inhaalslag. De Japanse beursgenoteerde bedrijven zijn ten opzichte van de andere regio’s en die van hun eigen historie namelijk laag gewaardeerd. De koers-winstverhouding bedraagt 15 tegenover 19 voor de wereld en 26 voor het historische gemiddelde. Bovendien zijn voor de lange termijn de verbeteringen op het gebied van corporate governance ondersteunend. Betere governance, zoals een onafhankelijke en divers bestuur, eigenaarschap en goede boekhoudkundige praktijken, levert een beter rendement op. Ter illustratie, de MSCI Japan Corporate Governance-Quality index leverde sinds november 2009 een rendement van 176,6% tegen een rendement van 132,2% voor de MSCI Japan index.

Bovendien maken het aantal vaccinaties een inhaalslag. De vaccinatiegraad is opgeklommen naar 50% en de snelheid van vaccineren is momenteel toegenomen tot 1 miljoen mensen per dag. De druk op de zorg kan door de hogere vaccinatiegraad dus blijvend afnemen, waardoor de economie geleidelijk weer open kan en de economische groei kan aantrekken, wat ook gunstig is voor de winstontwikkeling.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.