De wraak van de oude economie
De hogere energieprijzen zijn deels veroorzaakt door te weinig investeringen.

Ondanks alle investeringen in alternatieve energie, kunnen we nog niet zonder fossiele brandstoffen. En juist daar zijn de investeringen verlaagd en werd het onderhoud bemoeilijkt door de pandemie. Tel de strenge winter, de verlaging in gaswinning in Nederland, de verminderde aanvoer vanuit Rusland en de VS en een hogere vraag daarbij op en de verdubbeling van de gas- en olieprijs in een jaar tijd zijn verklaard. Door Goldman Sachs wordt dit raak getypeerd als de wraak van de oude economie.
De grotere olie- en gasbedrijven varen er wel bij. In een maand tijd steeg Shell 12%, terwijl de wereldindex 2% inleverde. Ook over het hele jaar presteert de oliesector, die nog maar 3% van de wereldindex uitmaakt, met een stijging van 35% beter dan de wereldindex (+16%). De lage koers-winstverhoudingen van ruim 7 voor Europese olieconcerns geven aan dat beleggers weinig vertrouwen hebben in de oude industrie, maar tevens hopen op een zachte winter als gevolg van de klimaatverandering zodat de energieprijzen weer worden gedrukt.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.