Druk op centrale banken neemt toe

1 november 2021 13:32

De korte rente loopt op omdat de inflatie druk geeft op centrale banken. De ECB blijft onverstoorbaar.

Druk op centrale banken neemt toe

De ECB laat zich niet van haar stuk brengen: de inflatie zal volgend jaar weer dalen, een renteverhoging is nog lang niet in zicht en het opkoopprogramma zal tot maart op peil blijven. Daarmee is de ECB duidelijk de meest stimulerende centrale bank op het moment. De Fed is van plan het opkoopprogramma voor obligaties te reduceren. Naar verwachting zal de aankondiging deze maand komen, waarbij we rekenen op $ 5 miljard reductie in MBS-aankopen en $ 10 miljard staatsleningen. De opkopen worden dan met 1/7e deel teruggebracht. Tot dusverre hield de Fed de reductie af vanwege de onzekerheid over de banenmarkt, waar de banengroei inderdaad tegenvalt. Nu de Fed de stimulering reduceert, terwijl de economie in het derde kwartaal duidelijk is teruggevallen, is dat geen groot risico.

De markt is er voldoende op voorbereid gezien de stijging van de lange rente dit jaar. Dat de markten soms verrast kunnen worden door een agressief beleid van de centrale bank bleek uit de aankondiging van de Bank of Canada de tweejaarsrente te verhogen van 0,5% naar 1,1%. Dat is dubbel zo zoveel als bij de grote buur. Ook in het VK lijkt een renteverhoging aanstaande: daar steeg de tweejaarsrente met 0,6%-punt in twee maanden. Hoewel de hogere inflatiecijfers de druk op de centrale banken kunnen vergroten, kan een renteverhoging weinig doen aan inflatie die uit de aanbodkant van de economie ontstaat. Pas als er aan de vraagzijde inflatie ontstaat, in de vorm van hogere lonen of huren, zal een hogere rente effectief zijn.

Druk op centrale banken neemt toe

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.