Kishidanomics bepalend voor Japanse aandelen
Japanse aandelen stellen dit jaar teleur. Er is ruimte voor een inhaalslag.

Japanse aandelen blijven dit jaar achter op de wereldindex. Met een rendement van 12% voor MSCI Japan tegen 26% voor de wereldindex, is de reden voor teleurstelling alom aanwezig. Japanse aandelen hadden met name last van beperkende coronamaatregelen vanwege een (vijfde) opleving van het aantal besmettingen en de tot voor kort sterk op het Westen achterblijvende vaccinatiegraden, afzwakkende groei in China en onzekerheid over wat de nieuwe premier van Japan, Fumio Kishida gaat brengen. We zien echter redenen voor een inhaalslag. Op korte termijn speelt de ontwikkeling van de coronacrisis in Japan een belangrijke rol.
De situatie lijkt beter onder controle met een sterk afnemend aantal nieuwe besmettingen en een vaccinatiegraad die inmiddels die van het Westen overstijgt. Hierdoor neemt de noodzaak voor beperkende maatregelen af, waardoor de economische activiteit weer op gang kan komen. Een belangrijke impuls voor Japanse aandelen op de lange termijn vormen de hervormingen die de effectiviteit van het bestuur van Japanse ondernemingen moeten bevorderen en die moeten zorgen voor een verdere verbetering van de rentabiliteit. Het beleid van de nieuwe premier is hiervoor bepalend. Zijn aanpak zou de neoliberale agenda van Abenomics moeten vervangen. Maar vooralsnog is nog niet helemaal duidelijk wat de nieuwe premier wil. De plannen van Kishida, Kishidanomics, moeten in de komende periode meer duidelijkheid geven en die hebben grote invloed op de beleggingscasus voor Japanse aandelen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.