Moderne conglomeraten hebben wel toekomst

17 november 2021 16:41

De modernere variant van het conglomeraat heeft nog zeker bestaansrecht, zoals Amazon, Alphabet en Apple.

Moderne conglomeraten hebben wel toekomst

General Electric, Johnson & Johnson en Toshiba hadden waarschijnlijk op meer enthousiasme op de beurs gerekend toen zij hun plannen voor splitsingen bekend maakten. De bedrijven voelen immers al de druk van (activistische) aandeelhouders en private equity. Of de onderliggende bedrijven na splitsing meer waard zijn dan het geheel, hangt vooral af van de groeimogelijkheden, het management en de financiële stabiliteit.

En daar bestaan twijfels over bij deze ongeveer 130-jarige bedrijven. Hun activiteiten zijn uiteenlopend, de winstgevendheid is matig en het management overtuigt niet. Is dit nu het einde van het conglomeraat, zoals al jaren wordt beweerd? Nee, het is eerder een teken dat vooral de modernere variant van het conglomeraat bestaansrecht heeft. Dit tonen bijvoorbeeld Amazon, Alphabet, Apple en andere technologiegiganten. Het betekent dat een conglomeraat gebaseerd op goedkope financiering en schaalgrootte plaatsmaakt voor een conglomeraat met groei, innovatie en goed management.

Moderne conglomeraten hebben wel toekomst

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.