Leading by bad example

24 november 2021 14:51

De misbruikschandalen bij spelletjesmaker Activision laten zien dat duurzaamheidsissues een grote impact kunnen hebben op een onderneming en dat een vinger aan de pols door beleggers op zijn plaats is.

Leading by bad example

Activision Blizzard, de maker van games zoals Call of Duty en Warcraft, trekt sinds deze zomer volop de aandacht als gevolg van misbruikschandalen. Het bedrijf staat op Fortune’s lijst van “World’s most Admired Companies” en de “Best Employers List” van Forbes, maar is desondanks in korte tijd in diskrediet geraakt bij bijna alle stakeholders. De recente beschuldiging in Wall Street Journal dat CEO Kotick zelf ook betrokken was bij een incident, wist van de misstanden en deze onder de pet hield, wordt hem zwaar aangerekend.


Het tumult heeft geleid tot ontslagen en vrijwillig vertrek van werknemers. Daardoor loopt de release van nieuwe spellen vertraging op. Bovendien staat de relatie met partijen als PlayStation, Nintendo en Xbox onder druk. Meer dan 1000 werknemers en een aantal beleggers eisen inmiddels het vertrek van Kotick. Het toont maar weer eens aan dat duurzaamheidsissues een grote impact kunnen hebben op een onderneming en dat een vinger aan de pols door beleggers op zijn plaats is.

Prijsverloop Activision Blizzard

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.