Een groen jasje voor H&M?
De mode-industrie, in het bijzonder fast fashion, behoort tot één van de meest vervuilende industrieën.
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

De mode-industrie, in het bijzonder fast fashion, behoort tot één van de meest vervuilende industrieën. In de gehele keten staat duurzaamheid onder druk. Naast de lage lonen, vindt bij de productie veel verspilling van water plaats en worden er veel chemicaliën en kleurstoffen gebruikt. Deze stoffen belanden vervolgens in de natuur en tasten de biodiversiteit aan. Bovendien wordt voor de fabricage van stoffen als polyester en fournituren aardolie gebruikt dat tot CO2-uitstoot leidt. Ook vervoer van kleding leidt tot uitstoot. Bedrijven uit de mode-industrie staan hierdoor onder druk en zullen hun verantwoordelijkheden moeten nemen. Zo ook H&M. De retailer test met een primeur in Amsterdam haar nieuwe businessmodel. Zo biedt de retailer nu de aan- en verkoop van tweedehandskleding en het verhuren van kleding aan. Daarnaast wil H&M ervoor zorgen dat meer lokale merken in haar winkels gebracht worden en wordt recycling gestimuleerd. Deze mooie initiatieven zijn een goed begin, maar om de vervuiling terug te dringen zal veel meer nodig zijn. Ook om beleggers weer enthousiast te maken. Het aandeel is in de afgelopen 6 maanden circa 25% gedaald
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.