Dollarstijging niet zorgwekkend

8 december 2021 15:25

De euro staat dit jaar op een verlies van 8% versus de dollar. Hoe erg is dat?

Verzend het artikel per e-mail
Dollarstijging niet zorgwekkend

Dat de euro dit jaar op een verlies staat van 8% versus de dollar, is vooral te wijten aan de verwachting dat de rente in de VS volgend jaar wordt verhoogd, terwijl de ECB de tarieven nog geruime tijd onveranderd laat. Een hogere rente maakt het aantrekkelijker om de munt aan te houden. Het is daarentegen te makkelijk om te zeggen dat de euro dus volgend jaar wel naar $ 1,10 zal afglijden. Zo voorspelbaar bewegen valuta zich niet. Bovendien heeft de dollar een speciale rol omdat het de reservevaluta van de wereld is. De dollar is vooral sterk in periodes dat het goed gaat met de Amerikaanse economie, vergeleken met de rest van de wereld.


Maar ook in mindere periodes doet de dollar het goed. Dit komt door de sterke risico-aversie in de markt waardoor beleggers richting dollars vluchten. Als volgend jaar de wereldeconomie een gunstige ontwikkeling laat zien en de Fed niet bijzonder streng optreedt met renteverhogingen, lijkt een verzwakking van de ‘greenback’ ook goed mogelijk. Belangrijker voor beleggers is dat uitslagen niet zó groot worden dat ze verstorend zijn voor de wereldeconomie. De beweging van 8% van dit jaar, is dat in ieder geval niet.

Dollarstijging niet zorgwekkend

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.