ECB gooit het roer toch om
De ECB heeft de markten verrast met de aankondiging dat het in maart met een verandering in het monetair beleid gaat komen. Tot voor kort was Lagarde overduidelijk dat de ECB in 2022 de rentetarieven alleen in uitzonderlijke omstandigheden zou verhogen. De hoge inflatiecijfers zijn de ECB blijkbaar toch te veel geworden.

Lagarde duwde de marktverwachting over een renteverhoging steeds weg als onrealistisch. Nu wakkerde ze die juist sterk aan. Voor december is nu een 0,45% hoger rentetarief ingeprijsd. De hele rentecurve is hierdoor opgeschoven. Opvallend was dat de korte rente harder steeg dan de lange. De tweejaarsrente in Duitsland steeg van -0,61% naar -0,29%, de vijfjaarsrente van -0,30% naar 0,00% maar de tienjaarsrente ging met 10 basispunten minder omhoog van -0,05% naar 0,16%.
Wat gaan ze nu doen?
Als de ECB enigszins wil vasthouden aan hun eerdere beloften zal het de rentetarieven pas verhogen als ze het opkoopprogramma hebben beëindigd. In dat geval zou de ECB die aankopen in november kunnen afronden en in december een eerste renteverhoging doorvoeren. Het is echter ook voorstelbaar dat de ECB haar forward guidance loslaat. Veel investment banks gaan er nu vanuit dat de ECB het opkoopprogramma al staakt in juni of september. De meest agressieve prognose is die van Deutsche Bank. Die gaan uit van een renteverhoging naar -0,25% in september gevolgd door nieuwe verhogingen elk kwartaal tot 0,5% in juni volgend jaar. Dat pad is al dichtbij wat de markten nu in gaan prijzen.
Waar is de markt kwetsbaar?
Het ergens in de loop van dit jaar wegvallen van de inkoop van obligaties door de ECB kan de renteopslag op perifere obligaties verder doen uitlopen. Obligaties van Italië waren de afgelopen periode het meest kwetsbaar voor dat sentiment, maar het kan ook de renteopslag van Spanje gaan raken. Ook inflatieleningen zijn kwetsbaar. Nu de ECB optreedt tegen inflatie zal de marktverwachting waarschijnlijk zijn dat de kans op een doorschietende inflatie afneemt. Dat is in elk geval wat de ECB wil bewerkstelligen: dat inflatieverwachtingen afnemen en een loon/prijsspiraal wordt voorkomen. Wanneer de markt twijfels plaatst bij het nut van een renteverhoging, zal de inflatieverwachting voor de lange termijn weer kunnen gaan dalen. Het is nog niet zo lang geleden dat de markt ervan overtuigd was dat Europa naar een Japan-scenario van deflatie was afgegleden. De impact op bedrijfsobligaties zal waarschijnlijk beperkt zijn. De invloed van de rentestijging op de rentelasten is gering. Ook zal er voldoende ruimte voor herfinanciering beschikbaar blijven.
Wat betekent het voor aandelen?
De rente-onrust raakt de aandelenmarkt ook. Hoewel de liquiditeitsomgeving minder ruim wordt, is de economische groei aanhoudend stevig. Veel bedrijven keren meer uit aan aandeelhouders, in de vorm van dividend of inkoop eigen aandelen, dan ze aan rente betalen op hun obligaties. Doordat er ruimte is voor verdere winstgroei kan de aandelencategorie de rente-onrust gaandeweg van zich afschudden. Een historische vergelijking geeft ook aan dat aandelen pas kwetsbaar worden voor het monetair beleid als het monetair beleid verkrappend wordt. Daarvan is nog lang geen sprake.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.