Beleggen in agribusiness?
De huidige geopolitieke crisis toont ook de noodzaak aan om als land zelfvoorzienend te zijn in de voedselproductie. Hierdoor worden thema’s die niet direct voor de hand liggen interessant, zoals exposurebieden naar agribusiness, maar ook fondsen die inspelen op een gezonde levensstijl.

De geopolitieke situatie raakt de productie van belangrijke softcommodities zoals granen. Oekraïne en Rusland nemen circa 30% van de graanproductie voor hun rekening. Tot de afnemers behoren landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zo is Egypte al op zoek naar een nieuwe leverancier. Andere belangrijke producenten van granen zijn Canada en de VS maar ook opkomende markten als China, India, Brazilië en Argentinië. Grondstofrijke regio- en landenfondsen zoals Latijns-Amerika veren op.
Maar de huidige geopolitieke crisis toont ook de noodzaak aan om als land zelfvoorzienend te zijn in de voedselproductie. Hierdoor worden thema’s die niet direct voor de hand liggen interessant, zoals exposurebieden naar agribusiness, maar ook fondsen die inspelen op een gezonde levensstijl. Deze fondsen beleggen in producenten van biologische voeding en in toeleveranciers van de agrisector. Maar ook in technologische innovatie om efficiënter en duurzamer te produceren, zoals technieken voor precisie landbouw en vertical farming. Voorbeelden van fondsen met exposure naar deze segmenten zijn: DWS Global Agribusiness, Robeco Sustainable Healthy Living of het 1895 Aandelen Thematic Opportunities Fonds.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.