Druk op mondiale toeleveringsketens blijft hoog
Corona heeft mondiale toeleveringsketens lang onder druk gezet. Er waren tekenen dat de piek eind vorig jaar was bereikt, maar het zero-covid-beleid van China en de oorlog in Oekraïne maken dit onzeker. De inflatiedruk vanuit verstoorde toeleveringsketens houdt daarmee voorlopig aan. Bedrijven met marktmacht zijn het best gepositioneerd om onder deze omstandigheden hun winsten op peil te houden.

Door corona hebben de mondiale toeleveringsketens lange tijd onder druk gestaan. Tijdens de pandemie gaven consumenten in het Westen hun geld massaal aan goederen uit in plaats van aan diensten. Een van de gevolgen hiervan was het bekende chiptekort, wat ervoor zorgde dat de productie van alles van auto’s tot wasmachines werd verstoord. Ook schoten vrachtprijzen de hoogte in. Met andere woorden, de toeleveringsketens konden de vraag niet aan. Aan de aanbodzijde zorgden strenge coronamaatregelen in Aziatische landen ook voor het veelvuldig stilleggen van productielijnen. Afgelopen winter leek de piek in de verstoring van de mondiale toeleveringsketens bereikt. Chipfabrikanten hadden bijvoorbeeld flink opgeschaald en problemen in belangrijke logistieke hubs werden langzaam opgelost.
Tegelijkertijd zijn er de afgelopen tijd nieuwe lockdowns ingesteld in China als gevolg van de Omikronvariant. Dit zero-covid-beleid in de werkplaats van de wereld betekent een nieuwe verstoring van toeleveringsketens. Verder is Rusland Oekraïne binnengevallen, en zijn bepaalde essentiële materialen en producten door sancties of verstoringen van winning en productie in oorlogsgebied schaarser geworden.
Daarmee zijn we nog niet van de problemen in mondiale toeleveringsketens af die tijdens corona zijn ontstaan. De inflatiedruk uit deze hoek, die we ook wel cost-push inflatie, of aanbod-gedreven inflatie, noemen, lijkt dus nog niet weg. Bedrijven met marktmacht, bijvoorbeeld sterke merken, zijn in deze situatie nog steeds het best gepositioneerd om hun winsten op peil te houden.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.