Comeback China in de maak?
Op grond van het verwachte economische herstel na de heropeningen en de relatief lage waardering kunnen Chinese aandelen een inhaalslag maken. We houden daarom vast aan de overweging van China in de aandelenportefeuille.

Chinese aandelen zitten al een tijd in de hoek waar de klappen vallen. De redenen zijn bekend: strenge lockdowns en afgenomen groei, regelgeving die de winstgevendheid van de technologiesector drukt, een vastgoedprobleem en een geschil met de VS over beursnoteringen. Dit alles heeft beleggers zenuwachtig gemaakt.
Negatief nieuws verwerkt in prijzen
De MSCI China-index is sinds de top in februari 2021 bijna 50% gedaald. Zoals in onderstaande grafiek te zien is, blijft China sterk achter bij de wereldindex. Omdat Chinese aandelen een hoog gewicht hebben in de AC Asia – ex Japan-index, is ook daar een scherpe daling te zien.
Het gevolg is dat Chinese aandelen momenteel een relatief lage waardering kennen. De verwachte koers-winstverhouding voor de komende 12 maanden staat nu op 10 in vergelijking met 15 voor de wereldindex. Veel negatief nieuws is dus al verwerkt in de prijzen van Chinese aandelen. Meevallend nieuws kan daarom een sterk positief effect hebben op de koersen.
Autoriteiten laten de teugels vieren
Ter illustratie: begin deze week werd duidelijk dat de autoriteiten hun onderzoek naar Didi Global, een Chinees mobiliteitsplatform, hebben afgerond, met als uitkomst dat de apps van het bedrijf weer worden toegestaan in de appwinkels. Dit is een duidelijke indicatie dat functionarissen de teugels laten vieren voor Chinese platformbedrijven, zoals eerder in april al was aangekondigd. Koersen van Chinese technologie-aandelen reageerden sterk positief.
Naast versoepelingen rond regelgeving zal ook het verlaten van de lockdowns het sentiment rond Chinese aandelen verder kunnen verbeteren. Bovendien biedt de relatief lage inflatie van rond de 2% de Chinese autoriteiten de ruimte om de economie te stimuleren. In de aanloop naar het partijcongres in het najaar is een te sterke afzwakking van de economie ongewenst en die moet dan ook bestreden worden. Dit zal dus leiden tot meer overheidsinvesteringen in infrastructuur en renteverlagingen om onder andere de huizenmarkt te stimuleren.
Onze verwachting
Of daarmee de zorgen over de economische groei van tafel zijn, is nog maar de vraag. Er zijn nog steeds weinig kopers op de huizenmarkt, wat duidt op een laag consumentenvertrouwen. Daarnaast is de overheid vastberaden om het zero-covidbeleid te blijven hanteren. Nieuwe lockdowns zijn in de toekomst zeker niet uit te sluiten. Maar voor de korte termijn zal de Chinese economie verder uit het dal klimmen door de heropeningen.
We verwachten daarom een positieve ontwikkeling van de economie richting de tweede helft van het jaar. Op grond hiervan en van de relatief lage waardering kan een inhaalslag worden gemaakt. We houden daarom vast aan de overweging van China in de aandelenportefeuille van de actieve beleggingsfondsen binnen Rabo Beheerd Beleggen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.