Verschil in fortuin in opkomende markten
Aandelen in opkomende markten staan dit jaar 10% in de min, maar de verschillen tussen regio’s zijn groot. China, India en Zuid-Korea staan fors in de min, maar Latijns-Amerika noteert een flinke plus.

Hoewel er vaak wordt verwezen naar opkomende markten als geheel, vallen deze in de praktijk lastig over een kam te scheren. Verschillen tussen landen in demografie, economische groei, regelgeving en politieke situatie maken de beleggingscategorie minder homogeen dan vaak wordt gedacht. Dit kan leiden tot uiteenlopende rendementen binnen opkomende markten. Zo staat China dit jaar in de min, met name door lockdowns als gevolg van zijn zerocovidbeleid. Daarentegen staan veel Zuid-Amerikaanse landen juist flink in de plus omdat ze als netto exporteur profiteren van stijgende grondstofprijzen (zie de grafiek hieronder).

Beleggen in opkomende markten
Beleggen in een index van opkomende markten is een handige manier om te profiteren van de doorgaans hogere groei in deze regio’s. Maar door enkel in de index te beleggen blijft een aantal kansen wellicht onbenut. Zo vormen slechts vier landen samen al meer dan 70% van de MSCI Emerging Markets index (China 34%, Taiwan 15%, India 12%, Zuid-Korea 11%).
Hierdoor zijn opkomende markten vaak gunstig gebleken voor actief beheer. Een actieve manager kan inspelen op de grote verschillen door extra te beleggen in kansrijke landen of weg te blijven uit landen waar uitdagingen zijn. Daarnaast kan een manager profiteren van het feit dat bedrijven in deze regio’s vaak minder worden gevolgd door analisten, waardoor het vaker gebeurt dat aandelen een onrealistisch hoge of lage prijs hebben.
Aanbod van fondsen
In het assortiment van Rabo Zelf Beleggen zijn naast trackers ook verschillende actief beheerde fondsen opgenomen die breed beleggen in opkomende markten. Voorbeelden zijn Candriam Sustainable Equity Emerging Markets en Fidelity Emerging Markets Fund. Ook in het 1895 Macro Opportunities fonds van Rabo Beheerd Beleggen wordt actief in opkomende markten belegd. Daarnaast zijn er verscheidene trackers beschikbaar van individuele landen, zodat je als belegger gemakkelijk je gewenste blootstelling kunt behalen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.