Inflatieobligaties uit de gratie
Ondanks de aanhoudend hoge inflatiecijfers blijken inflatieobligaties niet langer in trek. De angst voor inflatie maakt plaats voor angst voor een recessie.

Terwijl de rente stijgt naar het hoogste niveau in tien jaar en de verliezen voor obligaties daardoor verder oplopen, is de categorie obligaties die deze maand het hardst daalt verrassend genoeg die van de inflatieobligaties. Dat zijn obligaties waarbij de hoofdsom oploopt met de prijsindex. Over die verhoogde hoofdsom wordt de coupon (de rentevergoeding) betaald.
Koersverlies van 10% dit kwartaal
Ondanks de hoge inflatie over de maand mei (8,1% in de EU, 8,6% in de VS) staan inflatiegerelateerde obligaties deze maand op een verlies van 5,3% in de EU en 5,5% in de VS. Het verlies voor het lopende kwartaal is zo’n 10% groot. Dat is groter dan het verlies op de brede obligatie-index, hoewel dat verlies met 9,4% ook aanzienlijk is. Van bescherming tegen een rentestijging is dit kwartaal dus geen sprake meer, terwijl inflatieobligaties vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar zeer in trek waren bij beleggers. Bekijken we het rendement van inflatieobligaties over de afgelopen twaalf maanden, dan presteren ze nog altijd ruim 11% beter dan de brede Europese obligatie-index.
Meer angst voor recessie dan voor inflatie
Die inflatieangst is nu echter aan het afnemen. De inflatieverwachting voor vijf jaar daalde van 3,45% begin mei naar 2,85% nu en voor tien jaar van 2,95% naar 2,5%. In de VS daalde die van 3,2% naar 2,85%.
Dat de inflatieverwachtingen afnemen ondanks hoge inflatiecijfers, komt omdat de markt verwacht dat de economische groei sterk gaat afnemen door de scherpe renteverhogingen van de centrale banken. Hierdoor daalt de inflatieverwachting op termijn. Het is een signaal dat de markt inmiddels ziet dat het risico van doorschietende inflatie afneemt en het gevaar nu meer ligt in een door de centrale banken bewerkstelligde recessie die de inflatie omlaag zal brengen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.