Zwakke yen haalt rendement Japanse aandelen onderuit

29 juni 2022 17:27

De yen heeft in bijna 25 jaar niet zo zwak gestaan versus de dollar. Dat komt doordat de Japanse centrale bank als enige grote centrale bank nog een soepel rentebeleid voert. Een lage koers van de yen is doorgaans gunstig voor beleggers in Japanse aandelen, maar dit effect is afgenomen.

Dure vakantie voor de Japanner

De Japanse centrale bank houdt de rente onder de 0,25% door obligaties met een looptijd van tien jaar op te kopen. Ze heeft de ruimte om door te gaan met het soepele beleid, want Japan heeft in tegenstelling tot andere landen (nog) niet te kampen met hoge inflatie. De inflatie is momenteel 2% en is daarmee fors lager dan hier in het westen. Het is daarom goed denkbaar dat de koers van de yen verder kan verzwakken ten opzichte van de euro en dollar. Zo wordt het een dure buitenlandse vakantie voor de Japanner.

Hoe werkt de zwakke yen door op de Japanse aandelen?

De vuistregel bij Japanse aandelen is dat ze doorgaans garen spinnen bij een daling van de yen, omdat de winsten van Japanse bedrijven toenemen als de munt verzwakt. Een lagere yen betekent namelijk meer export. Dit effect is wel afgenomen over de jaren door concurrentie uit het buitenland en recentelijk vanwege de hogere inkoopkosten voor de industrie door de hogere olieprijs, maar is per saldo nog positief.

Dat heeft zich vertaald in een relatief beperkte koersdaling van Japanse aandelen dit jaar ten opzichte van andere regio’s. De Japanse beurs (MSCI Japan) behoort met een rendement van -6,0% in lokale valuta tot de best presterende internationale beurzen, maar een buitenlandse belegger die het valutarisico niet heeft afgedekt zit tegen fors lagere rendementen aan te kijken. Voor de eurobelegger is dat -13,8% en voor de Amerikaanse belegger gaat het zelfs om -20,0%.

Verwachtingen

Hoe Japanse aandelen de komende tijd presteren in vergelijking met de wereldindex, hangt af van de olieprijs, het rentebeleid en de yen. Consument en producent zijn erg afhankelijk van olie. Zolang de energieprijzen hoog blijven, zetten ze een rem op de koersontwikkeling van Japanse aandelen. Voor de Japanse regering een extra reden om een deel van de kerncentrales weer op te starten die na de kernramp van Fukushima in 2011 zijn stilgelegd. Momenteel worden daar discussies over gevoerd. Dit zal de druk op consument en producent kunnen verlichten en zo de zorgen over de economische groei kunnen verminderen, maar niet van tafel halen.

Er zijn factoren die in het voordeel spreken van Japanse aandelen. De koerswinstverhouding is lager dan de wereldindex (12x vs. 14x). De lage rente maakt het voor het bedrijfsleven nog goedkoop om te lenen en de schuldengraad is het laagst van alle regio’s. Sterker nog, er is gemiddeld sprake van een netto kaspositie. En als de yen nog verder daalt, kunnen bedrijfswinsten een impuls krijgen, vanwege de exportafhankelijkheid van Japanse bedrijven.

Blootstelling aan Japan

Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen, dan zitten er Japanse aandelen in je portefeuille. Ze maken bijvoorbeeld deel uit van het 1895 Wereld Aandelen Enhanced Index Fonds (5,46%) en het 1895 Wereldwijd Multifactor Aandelen Fonds (4,96%). Een van de posities van het 1895 Aandelen Macro Opportunities Fonds is zelfs compleet gewijd aan Japan.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.