Goedkope euro: extra zorg voor inflatiebestrijders, pijnbestrijder voor beleggers

13 juli 2022 12:53

De euro staat onder druk door de rente en de onzekere economische situatie. Als gevolg loopt de inflatie verder op, wat de Europese Centrale Bank (ECB) extra kopzorgen geeft. Voor Europese beleggers, dus ook voor beleggers met Rabo Beheerd Beleggen, dempt de goedkope euro de daling van de wereldaandelenindex.

Currency banknotes euro, dollar background. Money, finance, international currency concept

De Amerikaanse dollar is de afgelopen maanden flink in waarde gestegen en is momenteel weer evenveel waard als de euro. De laatste keer dat dat het geval was, stonden rapper Nelly en zangeres Kelly Rowland met het nummer Dilemma op nummer 1 in de hitparade, was Nokia het bestverkochte merk mobiele telefoon en zat Jan Peter Balkenende in het Torentje.

Waarom is de dollar nu evenveel waard als de euro, en wat betekent dit voor de economie en voor beleggers?

Rente en onzekere economische situatie trekken euro omlaag

Onder meer het verschil in het rentebeleid tussen de ECB en de Fed (Amerikaanse centrale bank) zet de euro flink onder druk. Waar de Fed de afgelopen maanden relatief voortvarend de rente heeft verhoogd, moet de eerste renteverhoging van de ECB nog komen. Dat heeft alles te maken met de onzekerheid over de toevoer van Russisch gas en het risico op fragmentatie van de eurozone.

Daarnaast speelt dat de dollar een veilige haven voor beleggers is. De huidige, onzekere, situatie in de wereld, met de oorlog in Oekraïne en voorspellingen van recessies in Europa en de VS, zorgt ervoor dat beleggers voorzichtig zijn en dollars verkiezen boven andere valuta.

Zwengel aan de inflatie

De voordelige wisselkoers is op het eerste gezicht positief voor exporterende bedrijven in de eurozone. Maar de andere kant van het plaatje is dat de goedkope euro energie nog duurder maakt. Grondstoffen worden op de wereldmarkt in dollars verhandeld. De goedkope euro pakt daarmee netto negatief uit voor de handelsbalans van eurozone: Duitsland noteerde in mei voor het eerst sinds 1991 een handelstekort.

Naast energie worden natuurlijk ook andere geïmporteerde goederen duurder. Dit alles geeft ook een extra zwengel aan de inflatie, wat het plaatje voor de ECB weer ingewikkelder maakt.

Lichtpuntje voor beleggers

Maar niet alles is kommer en kwel. Voor Europese, en dus ook Nederlandse, beleggers werkt de goedkope euro dempend voor de daling van de wereldaandelenindex de afgelopen tijd. Waar de index in dollars dit jaar 19% daalde, is dat in euro’s 9%. Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen, dan verzacht de goedkope euro de pijn in je aandelenportefeuille.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.