Rente-opslag Italië problematisch hoog in aanloop naar verkiezingen

3 augustus 2022 10:47

De kredietopslagen blijven te hoog voor Italië in aanloop naar de verkiezingen. Het gevaar van ontsporen zoals bij de vorige verkiezingen in 2018 of de EMU crisis in 2012 is niet erg groot.

Opnieuw is Italië erin geslaagd zich in de hoek te manoeuvreren waar de klappen vallen. De kredietopslag op Italiaanse obligaties loopt op, ondanks alle pogingen tot steun van de ECB. De verkiezingen op 25 september as. zorgen niet alleen voor onzekerheid, maar betekenen ook een einde aan de succesvolle transitie die het land onder premier Draghi had ingezet. Toch is het niet waarschijnlijk dat de nieuwe regering buitensporige uitgaven zal gaan voorstaan, zoals bij de vorige regeringspartijen bij de verkiezingen in 2018. Wat dat betreft het Italië dankzij Draghi haar les wel geleerd.

Ook in het tweede kwartaal liep Italië nog voorop in Europa met een sterkere economische groei dan de rest van de EU, waarbij de werkeloosheid op 8% geraakte, wat liefst 1,5 %-punt beter is dan in de periode voor de pandemie. Dankzij de doorgevoerde hervormingen wist Italië al € 67 miljard vanuit de EU begroting gefinancierd te krijgen. Voor de nieuwe regering erin slaagt om meer steun uit Brussel te fourneren, zal het hervormingen moeten doorvoeren en een begroting moeten overleggen voor 2023. Het begrotingstekort zal daarbij gaan oplopen door de te verwachten economische teruggang, de impact van de hoge gasprijzen en de verkiezingsbeloftes. Toch liet zelfs Meloni, de beoogde rechtse regeringsleider, die de ondergang van de regering van Draghi wist te ontketenen, al aan de markten weten dat ze zich aan de EU begrotingsregels wenst te houden. De tijd dat men zich tegen de EU wilde keren, is in Italië daarmee momenteel voorbij. De onzekerheden zijn op dit moment te hoog om op een keerpunt in de opslag voor Italië te rekenen, maar voor de andere perifere landen is het een opsteker dat zij niet zijn meegezogen in de onrust. Ondanks de grote economische opgave lijkt dit niet een opstart naar een nieuwe EU crisis.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.