Smallcaps in opkomende markten blijven interessant ondanks rode cijfers

17 augustus 2022 15:32

Een combinatie van zwakke valuta, hoge inflatie, strengere centrale banken en geopolitieke spanningen heeft dit jaar tot rode cijfers op de borden geleid voor kleinere beursgenoteerde bedrijven in opkomende markten, de zogeheten EM Smallcaps (-6,7%). Vooruitkijkend bieden met name de lage waarderingen en de hogere groeiverwachting van opkomende markten perspectief.

Beleggen in kleine bedrijven in opkomende markten is voor veel beleggers een ver-van-mijn-bedshow. Toch biedt het interessante mogelijkheden ten opzichte van beleggen in opkomende markten via bijvoorbeeld de gangbare MSCI Emerging Markets trackers die in grote beursgenoteerde ondernemingen (largecaps) beleggen. EM Smallcaps geven namelijk meer blootstelling aan de groei van de middenklasse in opkomende markten, omdat kleinere bedrijven meer lokaal opereren.

Beleg je via Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief, dan is een deel van je vermogen in het 1895 Macro Opportunities Fonds belegd in kleine bedrijven in opkomende markten. De allocatie binnen het fonds naar EM Smallcaps is 18%.

Geen dominantie van China

Wie denkt dat het daarbij met name gaat over beleggingen in China, heeft het mis. EM Smallcaps worden in tegenstelling tot de brede opkomende marktindices niet gedomineerd door China en hebben daardoor ook minder last van onrust rond bepaalde regelgeving van China. Daarbij is er ook geen blootstelling aan techmonopolisten die juist onder het vergrootglas liggen van Beijing. India en Taiwan hebben volgens de MSCI EM smallcaps index de grootste weging, gevolgd door Zuid-Korea, China en Brazilië. Bij de grotere bedrijven in de MSCI Emerging Markets index liggen de verhoudingen anders, zoals te zien is in onderstaand diagram.

Kansen voor EM Smallcaps

Ondanks de risico’s van het achterblijven van sommige zwakkere economieën door de effecten van de pandemie en de beperkte mogelijkheden om te stimuleren, kunnen EM Smallcaps profiteren van betere groeivooruitzichten voor opkomende markten dan voor ontwikkelde markten. Volgens het IMF is de groeiverwachting voor opkomende markten in 2022 gelijk aan 3,6% en 3,9% in 2023. Voor ontwikkelde markten is dat 2,5% voor 2022 en 1,4% voor 2023.

Beleggers die aandelen zoeken met een relatief laag prijskaartje die tegelijkertijd diversificatie bieden in hun portefeuille, doen er goed aan EM Smallcaps in ogenschouw te nemen. De relatief lage waardering biedt een bovengemiddeld perspectief op betere resultaten op de beurs. De koers-winstverhouding van EM Smallcaps (MSCI EM Smallcaps) is namelijk 10,5 tegen 15 voor de wereldindex. Bovendien is de dividendcompensatie van 3,3% hoger dan de 2,2% van de wereldindex.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.