Blog: innovatie is nodig voor terugdringen vervuiling door wegwerpplastic
Het terugdringen van vervuiling door wegwerpplastic heeft de aandacht van beleggers. Vanuit de 1895-fondsen van Rabo Beheerd Beleggen voeren we hierover gesprekken met bedrijven in de portefeuille die veel gebruikmaken van verpakkingsmaterialen. Niet alleen een verbod op plastic, maar vooral ook innovatie is nodig, betoogt Rishma Moennasing.

Het thema wegwerpplastic speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van milieuvervuiling. De EU erkent dit probleem en heeft al eerder een verbod op wegwerpplastic ingevoerd. Recent heeft de EU zich aangesloten bij de Clean Seas Campaign van de VN. Hiermee zet ze zich in om vervuiling van oceanen en rivieren door plastic te verminderen. Schone oceanen zijn nodig om het klimaat te reguleren, biodiversiteit te behouden en de wereld van voedsel te voorzien.
Jaarlijks wordt 11 miljoen ton plastic gedumpt. Plastic komt in verschillende vormen in de oceaan. De bekendste zijn boodschappentassen, flessen, tandenborstels en huishoudelijke artikelen. Het ligt voor de hand om het probleem bij de bron aan te pakken.
Innovatie is nodig
Niet alleen een verbod op plastic, maar vooral ook innovatie is nodig bij bedrijven. Al geruime tijd is dit een onderwerp waarover we vanuit de 1895-fondsen van Rabo Beheerd Beleggen gesprekken voeren met bedrijven. Belangrijke spelers op dit gebied zijn bedrijven die veel gebruikmaken van verpakkingsmaterialen. Gesprekken zijn daarom gevoerd met onder andere PepsiCo en Procter & Gamble (P&G).
We zien inmiddels dat deze bedrijven daadwerkelijk aan innovatie doen door proactief te zoeken naar duurzame alternatieven voor plastic. Daarnaast hebben ze een plasticrecyclingprogramma en proberen ze met samenwerkingsverbanden bewustzijn te creëren om plastic in de hele industrie te verminderen.
PepsiCo: minder plastic nodig met SodaStream
Een mooi voorbeeld van innovatie is de overname en doorontwikkeling van SodaStream door PepsiCo. Hiermee kun je als consument zelf je frisdranken maken en worden verpakkingsmaterialen en plastic afval sterk verminderd. Dit initiatief is door VN-netwerk UNPRI (Principles for Responsible Investment) als een best practice beoordeeld.
Daarnaast wordt het merk LIFEWTR in de VS in 100% gerecyclede petflessen aangeboden. Een voorbeeld van samenwerking is dat PepsiCo lid is van het UK Plastic Pact en ondertekenaar van de New Plastics Global Economy, een initiatief van het goede doel Ellen MacArthur Foundation.
P&G: watermerk helpt recycling
P&G heeft als doel gesteld dat in 2030 100% van de verpakkingen recyclebaar of herbruikbaar is. Een voorbeeld van innovatie om plasticvervuiling tegen te gaan en recycling te stimuleren is het HolyGrail-project. Samen met andere partijen heeft P&G gewerkt aan een digitaal watermerk op verpakkingen om plastic dat bij het afval is terechtgekomen beter te sorteren voor recycling. Hierdoor belandt er minder plastic in rivieren en oceanen.
Inmiddels hebben andere voedingsbedrijven zich bij dit initiatief aangesloten waaronder Pepsico, Unilever, Nestle en Danone. Door bij de bron al plasticvervuiling aan te pakken en consumenten van duurzame verpakkingen te voorzien wordt de hoeveelheid plastic dat in de natuur, rivieren en oceanen terechtkomt verminderd.
We blikken met tevredenheid terug op dit engagementonderwerp en de initiatieven die door deze bedrijven zijn opgezet.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.