Beleggen in China: de fondsen op een rij

25 augustus 2022 12:34

De prestaties van Chinese aandelen blijven dit jaar achter, maar wij zien mogelijkheden voor een inhaalslag. Wil je beleggen in Chinese aandelen, dan kun je bij ons als zelfbelegger kiezen uit verschillende fondsen en trackers. De rendementen kunnen flink uiteenlopen, afhankelijk van de beheerstijl. In dit artikel zetten we de basiskenmerken en rendementen van een aantal Chinafondsen in ons assortiment voor je op een rij.

Actief beheerde fondsen

Het team van Robeco Chinese Equities is van mening dat de beste investeringsthema's in China gericht zijn op structurele groei en hervormingen. Om deze reden bestaat de portefeuille voornamelijk uit groeiaandelen. De afgelopen jaren heeft het fonds relatief hoge rendementen behaald, maar dit ging wel gepaard met flinke ups en downs.

De aanpak van het Comgest Growth China-team wordt gekenmerkt door een focus op ‘kwalitatieve groei’. Het zoekt naar bedrijven met een hoog rendement op eigen vermogen, bovengemiddelde winstgroei en duurzame concurrentievoordelen

Fidelity China Focus richt zich voornamelijk op waarde-aandelen en probeert goede bedrijven met een veiligheidsmarge te kopen. Er wordt doorgaans relatief meer belegd in bedrijven in de financiële sector, alsook in energie en vastgoed. Door deze aanpak zijn de rendementen vaak wat stabieler dan bij de andere fondsen.

Trackers

De iShares China Large Cap ETF biedt blootstelling aan de vijftig grootste Chinese aandelen genoteerd in Hongkong. Veel van de bekende namen zoals Alibaba, Tencent en Meituan vormen de grootste holdings in deze tracker. Dit maakt dat de portefeuille vrij groot is belegd in Chinese tech.

Daarnaast kunnen beleggers ook blootstelling krijgen aan zogenaamde A-shares via de iShares MSCI China A tracker. Dit zijn Chinese bedrijven zonder notering op de beurzen in de VS of Hongkong. Dit type aandeel geeft een aanzienlijk grotere blootstelling aan small- en midcaps die doorgaans de Chinese binnenlandse economie bedienen. Daarmee zijn ze meer beschermd tegen de spanningen tussen de VS en China, en minder kwetsbaar voor nieuwe regelgeving door de Chinese autoriteiten, die zich hebben gericht op megacapbedrijven die over het algemeen in het buitenland genoteerd zijn. Vooral dit laatste heeft in de afgelopen 12 maanden veel rendement opgeleverd ten opzichte van fondsen met meer blootstelling aan Chinese techbedrijven, toen deze zich in zwaar weer bevonden.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.