Onzekerheid leidt tot hoge uitstroom uit beleggingsfondsen

1 september 2022 16:14

Fondsbeleggers stapten tussen begin mei en eind juli massaal uit obligatiefondsen met ruim 48 miljard euro aan uitstroom. Ook aandelenfondsen bleven niet gespaard, die kenden per saldo een uitstroom van 27,7 miljard euro. Een categorie die nog wel netto-instroom kende, was die van de vastgoedfondsen.

In de afgelopen maanden is de onzekerheid onder fondsbeleggers hoog gebleven. De vrees voor een recessie, de torenhoge inflatie, de invasie van Oekraïne, verstoringen in toeleveringsketens en een agressieve opstelling door centrale banken hebben geleid tot risicoaversie.

Obligatiefondsen: twee kwartalen van uitstroom op een rij

Fondsbeleggers zijn in de afgelopen maanden massaal uit obligatiefondsen gestapt, met ruim 48 miljard euro aan uitstroom. Dat betekent al twee kwartalen op rij van uitstroom. Over de eerste zeven maanden van 2022 bekeken bedraagt de uitstroom per saldo 84 miljard euro. Daarmee is die zevenmaandse periode de slechtste voor obligatiefondsen sinds Morningstar de fondsstromen meet.

De obligatiefondsen die het meest te lijden hadden zijn de meer risicovolle categorieën, zoals high yield en fondsen gericht op opkomende markten. De obligatiemarkten zitten gevangen tussen verzwakkende groeivooruitzichten enerzijds en lang aanhoudende zorgen over de hoge inflatie anderzijds.

Aandelenfondsen nog wel in de plus sinds begin dit jaar

Ook aandelenfondsen bleven tussen begin mei en eind juli niet gespaard, die kenden per saldo een uitstroom van 27,7 miljard euro. Terwijl in het eerste kwartaal nog sprake was van positieve netto-instroom van circa 48 miljard euro. Beleggers stapten vooral uit wereldwijde large-cap groeiaandelen (7,5 miljard euro), aandelen uit opkomende markten (4,5 miljard euro) en Amerikaanse large-cap groeiaandelen (4,1 miljard euro).

Vastgoed vormt vluchthaven

Bijna alle belangrijke vermogenscategorieën hadden het zwaar, want fondsen in grondstoffen zagen ruim 11 miljard euro wegvloeien en allocatiefondsen (zowel profielfondsen als mixfondsen) 6,4 miljard euro. Opvallend was de instroom van 1,2 miljard in vastgoed. Dit komt doordat vastgoed wordt gezien als bescherming tegen inflatie, doordat huurprijzen en waarde van vastgoed daaraan zijn gekoppeld.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.