Kan de dollar nog verder omhoog?

22 september 2022 19:16

De dollar blijft maar aan kracht winnen. Daar heeft de deze week aangekondigde renteverhoging van ‘slechts’ 0,75% in de VS geen verandering in gebracht. Zolang het inflatiepad onzeker is en niet duidelijk is hoe ver centrale banken moeten gaan om inflatie te bedwingen, zullen aandelen- en obligatiekoersen volatiel blijven.

Kracht van de Dollar versus andere valuta

De Fed, het stelsel van centrale banken in de VS, kon zich deze week een renteverhoging van 0,75% veroorloven en de druk voor een renteverhoging van 1% naast zich neerleggen. Toch was het genoeg om de dollar sterker te zien worden tegen bijvoorbeeld de euro en het pond.

Andere valuta verliezen ten opzichte van de dollar

Ook buiten de VS voeren centrale banken agressieve renteverhogingen door om hun munt te versterken en inflatie te beteugelen. Opvallend is dat centrale banken die zich nog fermer opstellen dan de Fed, daar niet voor worden beloond. Zo verhoogde de Zweedse centrale bank deze week de rente met een vol procentpunt, maar dit leidde tot een verzwakking van de kroon. Die staat nu 10% lager versus de euro dan begin dit jaar. Zelfs de Noorse kroon ligt onder druk, ondanks de hoge energieprijzen die die munt zouden kunnen ondersteunen.

Ook de Britse centrale bank is al tijdig aan renteverhogingen begonnen, maar het pond is desondanks met 19% gedaald in het afgelopen jaar. De markt is niet alleen bezorgd over de kracht van de Britse economie, maar ook over de overheidsbegroting die de staatsschuld fors laat stijgen.

grafiek 1 kracht van de dollar

Zwitserse frank blijft overeind

De sterkste munt van Europa is de Zwitserse frank. De Zwitserse centrale bank heeft de negatieve rente pas vandaag aangepast naar een positief tarief. Toch blijft de frank overeind tegen de dollar. Dat heeft alles te maken met de vluchthavenstatus van de Zwitsers.

Stijging dollar lijkt moeilijk omkeerbaar

Doordat de problemen in de rest van de wereld groter zijn dan in de VS, stijgt de dollar nadrukkelijk in waarde. Sinds begin 2021 is de dollar met meer dan 24% gestegen versus de belangrijkste andere valuta. Ook tegenover de euro is de dollar nu op het sterkst in twintig jaar. Die stijging lijkt moeilijk omkeerbaar. De economie in de VS is verzwakt, maar oogt duidelijk sterker dan die in Europa, dat hevig gebukt gaat onder de energieprijzen

Pas wanneer de Fed ruimte ziet om een minder strikt rentebeleid te voeren, kan dat verlichting geven aan de dollar en daarmee indirect aan andere economieën. Een renteverhoging tot 4,5% wordt door de Fed nu in het vooruitzicht gesteld,. Vooralsnog zijn er weinig tekenen dat het daarbij zal blijven. Pas als de omslag in het inflatiebeeld zich aandient, zal dat een kentering in het beeld bewerkstelligen. Tot die tijd blijft de dollar zijn kracht behouden.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.