Wat doet de Amerikaanse beurs na de midterms?
De Democratische partij van de Amerikaanse president Joe Biden stevent af op zetelverlies bij de tussentijdse verkiezingen. De zes maanden na de midterms zijn vaak een goede periode voor de koersen van Amerikaanse bedrijven, blijkt uit het verleden. Of die wetmatigheid ook dit keer opgaat, is zeer de vraag. Toch is er zeker ruimte voor positieve verrassingen.

Over twee weken zijn de midterms, de tussentijdse congresverkiezingen in de Verenigde Staten. Op het spel staat de beweegruimte die president Biden heeft in de tweede helft van zijn termijn. Wat is de mogelijke impact van de verkiezingen op de Amerikaanse beurs?
Dit staat er op het spel
Waarschijnlijk blijft het tot het laatste moment de vraag of de macht in het congres gedeeld (Split Congress) wordt, of dat de Republikeinen het volledig voor het zeggen krijgen. Momenteel hebben de Democraten een krappe meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden. De peilingen wijzen erop dat de Republikeinen het Huis terugveroveren. De strijd om de Senaat is spannender; de race is daar nek-aan-nek. Analisten schatten de kans op een verdeeld congres op ongeveer 50%.
Wat leert de geschiedenis?
Verkiezingen gaan vaak gepaard met onzekerheid, waardoor beleggers op de rem gaan staan. Ze willen eerst zien wat de nieuwe machtsverhoudingen zijn. Daarna is er vaak meer duidelijkheid over beleid en overheidsuitgaven en durven beleggers weer in te stappen. Dat is terug te zien in de cijfers. Sinds 1962 heeft de S&P500 in de zes maanden na iedere midterms positief gepresteerd, zo heeft vermogensbeheerder U.S. Bank uitgezocht.
Is this time different?
De vraag is of die wetmatigheid nu ook opgaat. De marktomstandigheden zijn uitzonderlijk te noemen. De volledige focus van de financiële markten ligt op de hoge inflatie en de stijgende rentes. De verwachting is dan ook dat de markten pas zullen kalmeren als de renteverwachtingen stabiliseren.
Toch is er ook ruimte voor positieve verrassingen. Beleggers hebben ook in de aanloop naar deze verkiezingen veel geld aan de zijlijn geparkeerd. Wellicht stappen zij weer in zodra het stof is neergedaald en er meer duidelijkheid is over de politieke situatie in de VS.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.