Omslag voor schuldpapier opkomende landen nabij na presidentsverkiezingen Brazilië

27 oktober 2022 16:13

Schuldpapier van opkomende markten, waar wij via het 1895 Obligaties Opportunities Fonds in beleggen, is hard getroffen door de oorlog in Oekraïne. Als de omslag in het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) naderbij komt, is dat een goede omgeving voor lagere rentes in opkomende markten. Mits de Braziliaanse presidentsverkiezingen niet tot onrust leiden.

Braziliaanse verkiezingen zonder dure beloften

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië is ongemeen spannend. Toch lijken beleggers in Braziliaans schuldpapier zich weinig zorgen te maken. Veel minder in elk geval dan bij eerdere presidentsverkiezingen in het land of zelfs die in Europa. De kredietopslag voor Braziliaanse obligaties is nu lager dan de vorige keer dat president Jair Bolsonaro werd verkozen en al helemaal vergeleken met de verkiezing van Lula da Silva in 2002.

De relatieve rust onder beleggers heeft vooral te maken met het feit dat beide partijen dit maal geen dure verkiezingsbeloften doen. Zelfs Lula, die zich graag presenteert als kampioen van de armen, heeft aangegeven dat hij zich aan de begrotingsdiscipline zal houden .

Opkomende markten zwaarst getroffen in de oorlog

Het jaar 2022 begon veelbelovend voor schuldpapier van opkomende markten, waarvan Braziliaanse obligaties de grootste indexcomponent zijn. De meeste landen hadden voortijdig snel de rentes verhoogd en konden herstellen uit de pandemie. De oorlog in Oekraïne gooide echter roet in het eten. Niet alleen omdat Oekraïne hierdoor in financiële moeilijkheden kwam en Rusland tot een technische default werd gedwongen, maar ook omdat andere landen in moeilijkheden kwamen door de hogere grondstofprijzen en de gestegen energieprijzen.

Verdere renteverhogingen waren noodzakelijk. In Brazilië ging het tarief van de centrale bank naar 13,65% in augustus, waar het anderhalf jaar eerder nog 1,9% bedroeg. Het gevolg: grote koersverliezen voor bestaande obligaties van opkomende markten. Het verlies voor de JP Morgen Emerging market Bond index (gehedged naar euro) is dit jaar opgelopen tot 26%. Daarmee is schuldpapier van opkomende markten de grootste verliespost in onze obligatieportefeuille.

Omslag Fed-beleid kantelpunt

Historisch is een periode van hogere rentes in de VS en een sterke dollar niet goed voor obligaties van opkomende landen. Vanwege de extreem harde rente-omslag en dollarkracht was dat dit jaar niet anders.

In het verleden was het omslagpunt voor obligaties van opkomende markten drie tot zes maanden voor de laatste renteverhoging van de Federal Reserve, de centrale bank in de VS. Omdat analisten er rekening mee houden dat de laatste renteverhoging in maart 2023 gaat plaatsvinden, zou dat moment snel dichterbij kunnen komen. Maar dan moet de presidentsverkiezing in Brazilië wel ordentelijk worden afgesloten met een solide minister van Financiën.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.