“We keren terug naar een normalere beleggingsomgeving”
Onze beleggingsvisie voor 2023 is uit, met als titel ‘De extremen voorbij’. Wat betekent deze titel en wat kun je als belegger verwachten? We spraken erover met Mary Pieterse-Bloem, hoofd van het Investment Office.

Mary, laten we beginnen met een terugblik. Hoe heb jij het beleggingsjaar 2022 beleefd?
“Met stijgende verbazing. Het is een extreem bijzonder jaar geweest. We hebben ontwikkelingen meegemaakt die we in tientallen jaren niet hebben gezien: een oorlog in Europa, inflatie in de dubbele cijfers, de snelste renteverhogingen sinds de jaren ’80. Dit heeft vooral voor obligatiebeleggers geleid tot ongekende verliezen. De op drie na grootste verliezen sinds het jaar 1721, heeft Bank of America becijferd. Om maar aan te geven dat het een jaar was zoals we misschien één keer in een generatie meemaken. Om eerlijk te zijn: ik kan het niet snel genoeg afsluiten.”
Kun je het vergelijken met de Grote Financiële Crisis van 2007-2009?
“Nee, de dynamiek was heel anders. Destijds was het verlies op aandelenportefeuilles veel zwaarder, maar werden de rentes verlaagd, waardoor obligatiekoersen stegen. Dit jaar zijn zowel aandelen als obligaties onderuit gegaan. Een 50/50-portefeuille heeft in 2022 meer verloren dan tijdens de financiële crisis. Desondanks zijn beleggers dit jaar relatief rustig gebleven. Van paniek is geen sprake geweest. Gezien de omstandigheden – met een oorlog, heel hoge inflatie en het vooruitzicht van een recessie – kun je zeggen: het is meegevallen.”
Verwacht je een beter beleggingsklimaat in 2023?
“Ja, de situatie is nu echt anders dan een jaar geleden. We hebben niet meer te maken met extreem lage rente en extreem hoge aandelenwaarderingen. Ook denken we dat we de zeer hoge inflatie achter ons laten. We zien een terugkeer naar een normalere beleggingsomgeving waarin de rente weer beide kanten op kan bewegen. En de rente staat toch aan de basis van de financiële markten.”
“Dat wil niet zeggen dat 2023 per definitie een goed beleggingsjaar wordt. We kijken nog altijd tegen het vooruitzicht van een recessie aan in Europa en de VS. We verwachten dat die mild blijft en dat de ellende al is verwerkt in de prijzen van aandelen, maar het economische tij kan tegenvallen.”
Waar verwacht je het meest van in 2023: aandelen of obligaties?
“We hebben op dit moment geen duidelijke voorkeur. Als de renteverhogingen komend jaar ten einde komen, zoals wij verwachten, zijn de vooruitzichten voor aandelen het beste. Maar de risico’s zijn voor aandelen ook het grootste als het koopkrachtverlies voor consumenten gaten slaat in de winsten van bedrijven.”
“Daar komt bij dat veilige obligaties door de gestegen rente weer meedoen. Jarenlang was er met obligaties geen droge boterham te verdienen, nu kunnen beleggers weer behoorlijke rendementen maken. Obligaties vormen bovendien een goede buffer in een gemengde beleggingsportefeuille. Daarom kiezen wij voor een neutrale weging van aandelen en obligaties.”
Er is de laatste tijd veel te doen over duurzaam beleggen. Ook bij Rabobank?
“Zeker. Inzichten en regels veranderen, er komt steeds meer informatie beschikbaar. Het spreekt voor zich dat we ons beleid voortdurend tegen het licht houden. In 2023 scherpen we het op een aantal punten aan. We nemen bijvoorbeeld extra groene obligaties op in de portefeuille.”
“Dit is overigens niets nieuws, want we beleggen al geruime tijd met duurzaamheidsoogmerk. Financieel rendement behalen is het doel, maar wel op een duurzame en verantwoorde manier. We zitten middenin een duurzame transitie waar we als belegger in mee willen gaan. Dit gaat steeds meer doorwerken op de financiële rendementen, zo simpel is het.”
Meer weten?
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.