Uitstappen na slecht jaar: een kostbare keuze

5 januari 2023 14:55

Veel beleggers zouden 2022 het liefst snel vergeten. Aandelen en obligaties daalden in tandem, en fors ook. Voor de obligatiemarkten was het een waar annus horribilis, met historische verliezen. Sinds 1721 waren er maar drie slechtere jaren voor staatsobligaties dan afgelopen jaar. Maar hoe valt het aandelenjaar 2022 eigenlijk in de geschiedenis te plaatsen? En zegt dat iets over 2023?

Geen veilig heenkomen in 2022

Zoals bekend was er voor aandelenbeleggers in 2022 geen veilig heenkomen te bekennen. Enkele uitzonderingen daargelaten (bijvoorbeeld de Britse FTSE, de Braziliaanse Ibovespa, de DFM van Dubai en de Indiase Nifty) noteerden alle nationale indices over 2022 rode cijfers: de AEX bijvoorbeeld -9,9%, de S&P 500 -17,9% en de NASDAQ zelfs -32,4%. De wereldaandelenindex (MSCI ACWI) kwam in euro’s gemeten uit op -12,7%.

Maar, dit was niet het allerslechtste jaar

In tegenstelling tot wat in 2022 voor obligaties het geval was, hebben we voor aandelen wel vaker periodes gezien die even slecht of slechter waren dan afgelopen jaar. Om precies te zijn, in de afgelopen vijftig jaar leed de MSCI World vijf keer een verlies van (ruim) meer dan 20%. In 2008 was het verlies zelfs -38%. Wellicht een schrale troost, maar het is in de recente geschiedenis zeker ook wel erger geweest dan afgelopen jaar.

Slecht beursjaar wordt niet per se gevolgd door nog een slecht beursjaar

Daarnaast, twee slechte beursjaren achter elkaar komt relatief weinig voor. Weer kijkend naar de afgelopen vijftig jaar is dat maar drie keer voorgekomen: in de periode van hevige stagflatie midden jaren 70, tijdens het uiteenspatten van dotcom-zeepbel aan het begin van het nieuwe millennium en tijdens de Grote Recessie ruim tien jaar geleden. Resultaten uit het verleden bieden weliswaar geen garantie voor de toekomst, maar twee opeenvolgende slechte beursjaren is eerder uitzondering dan regel.

Variabele koersuitslagen horen bij beleggen in aandelen

Het gemiddelde jaarrendement van de MSCI World komt op lange termijn uit op een getal tussen de 6% en de 10%, afhankelijk van de precieze tijdshorizon die je kiest. Maar er zijn maar acht jaren sinds 1970 die in dat interval passen. De variabiliteit aan koersuitslagen is simpelweg heel groot. Er zijn zelfs vijftien jaren met een jaarrendement boven de 20%.

Wat we daaruit kunnen afleiden, in combinatie met ons tweede inzicht – dat beursjaren niet vaak twee keer op rij slecht zijn – is dat uitstappen na een jaar zoals 2022, met negatief rendement, een kostbare keuze kán zijn. Beleggers worden uiteindelijk beloond voor langere tijd belegd blijven in aandelen, waarbij ze af en toe ook flinke klappen moeten incasseren voordat de aandelen de weg omhoog weer vinden.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.