Kansen voor beleggingsthema elektrisch rijden na slecht 2022

12 januari 2023 22:39

Voor dit jaar zien we kansen voor herstel van het beleggingsthema ’future of mobility’, dat zich richt op de overgang naar elektrisch rijden. De productie stijgt naar verwachting, problemen in de toeleveringsketen nemen af en er is sprake van inhaalvraag. De gemiddelde aandelenwaardering ligt lager na een koersverlies van maar liefst 31% in 2022. Binnen het 1895 themafonds houden wij onze positie in het thema ‘future of mobility’ daarom aan.

Kansen voor beleggingsthema elektrisch rijden na slecht 2022

Pijnlijk jaar voor future of mobility

De hype rond elektrische autobedrijven zoals Tesla en Rivian is ten einde gekomen. De stijgende rentes hebben gezorgd voor een correctie in de hoge waarderingen voor deze en andere groeiaandelen. Tesla, maar ook andere producenten van elektrische auto’s zijn terug op aarde. En ook bedrijven in de keten hebben forse koersverliezen geleden. Het thema ‘future of mobility’ heeft daarnaast last gehad van haperingen in de toeleveringsketens, chiptekorten en hoge prijzen van staal en lithium. Het thema sloot het jaar 2022 af met een min van 31%.

Future of mobility in onze portefeuille: Tesla ontbreekt

Binnen het 1895 Themafonds is future of mobility een van de vijf thema’s waar we in beleggen. Het richt zich op elektrisch rijden inclusief toeleveringsketen. Binnen dit specifieke mandaat hebben we momenteel geen positie in Tesla. Daarin zijn we niet de enigen. De hoge waardering (dus: dure aandelen) is een belangrijke reden waarom veel actieve fondsmanagers geen positie of slechts een kleine positie aanhouden in Tesla. Wel hebben we posities in Mercedes, General Motors, BYD en Suzuki. Onze manager BNY Mellon belegt echter vooral in de toeleveringsketen, waar de chipsector een belangrijk onderdeel van is.

Grondstofschaarste en meer concurrentie

Voor komende tijd zien we nog de nodige uitdagingen voor future of mobility. Lithium, de belangrijkste grondstof voor batterijen, kent nog altijd schaarste en het duurt lang voordat nieuwe mijnen in productie worden genomen. We voorzien niet direct dat de lithiumprijzen weer fors dalen.

De hoge prijzen zullen voor margedruk zorgen, net als de toenemende concurrentie doordat meer en meer partijen zich op de markt begeven. Daar heeft met name Tesla als voorloper last van. In de thuismarkt VS verliest het langzamerhand marktaandeel. Tesla heeft nu een marktaandeel van 65%. S&P voorspelt dat dit in 2025 zal zijn teruggelopen naar zo’n 20%. Een groter aandeel zal gaan naar traditionele autofabrikanten. Dat zie je ook terug in de verschillen in koersontwikkeling tussen de traditionele autoproducenten en Tesla.

Onverminderd hoge vraag

Omdat we verwachten dat de grootste stijging in de rente achter ons ligt, zal de rente dit jaar minder een rem zetten op de koersontwikkeling van het thema ‘future of mobility’. Ook zien we een onverminderd hoge vraag naar elektrische auto’s. De verkoop van elektrische auto’s stijgt wereldwijd exponentieel. De belangrijkste reden hiervoor is de overheid die met de wortel (via subsidies) en de stok (regelgeving) de consument beweegt tot de aanschaf van elektrische auto’s.

Bovendien zijn de wegebbende problemen in de keten door de heropening van China een steun in de rug van de autoproducenten om meer auto’s te kunnen leveren. Heel de toeleveringsketen van de auto-industrie profiteert hiervan. Voor dit jaar zien we daarom kansen voor herstel van het thema door de grotere productie van elektrische voertuigen door inhaalvraag en de lagere gemiddelde waardering van aandelen van bedrijven binnen het thema.

Grafiek Tesla terug op aarde na zwaar 2022

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.