Kracht van de dollar neemt af: wat is het effect?
Amerikaanse aandelen blijven, in euro gemeten, de laatste maanden achter bij Europese aandelen. Een belangrijke reden hiervoor is de verzwakking van de dollar. Daarnaast zijn de zorgen over energie, een stevige recessie en aanhoudend hoge inflatie afgenomen. Het doemscenario voor Europa is niet uitgekomen.

Renteverschil VS en Europa afgenomen
2022 was het jaar van de stijgende dollar door de onrust op de beurs, de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Sinds de laatste maanden van 2022 is echter de dollar fors gedaald ten opzichte van de euro.
Een van de belangrijkste redenen hiervoor is het afgenomen verschil tussen de Amerikaanse en Europese rentes. Het verschil tussen de rente op een Amerikaanse en een Duitse obligatie met een looptijd van tien jaar is momenteel 1,3%, terwijl dit de laatste tien jaar gemiddeld 1,7% was. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inhaalslag gemaakt door in de tweede helft van het jaar de rente fors te verhogen, in navolging van de Amerikaanse centrale bank (de Fed). Er zit meer in het vat vanwege de krachtige arbeidsmarkt en de verwachtingen van een hoge loongroei, terwijl de Fed waarschijnlijk de grootte van de rentestappen zal verkleinen als de economie verzwakt of als de inflatie verder afneemt.

Minder vraag door lagere grondstofprijzen
De kracht van de euro ten opzichte van de dollar kan ook niet los worden gezien van de dalende prijzen van energie sinds het einde van het derde kwartaal. Olie, maar ook andere grondstoffen, worden afgerekend in dollars. Bij een hoge prijs zijn er dus meer dollars nodig met als gevolg dat de vraag naar Amerikaanse dollars toeneemt. In de laatste maanden zie je precies het tegenovergestelde effect: lagere energieprijzen, minder vraag naar Amerikaanse dollars met als gevolg een dalende dollar en een stijgende euro.
Het effect van de zwakkere dollar op de aandelenportefeuille
Waar de krachtige dollar in 2022 de pijn voor de Europese belegger in Amerikaanse aandelen heeft verzacht, zie je nu de keerzijde van de medaille. De euro is sinds begin oktober 10,5% sterker geworden tegen de dollar en Europese aandelen doen het 16% beter dan Amerikaanse aandelen, in euro’s gemeten. Een belangrijk deel komt dus door de sterkere euro.
De zwakke dollar is een belangrijke reden waarom Amerikaanse aandelen in euro gemeten de laatste maanden achterblijven bij Europese aandelen, terwijl ze wel een groot gedeelte van de wereldindex uitmaken. Omdat we vooral in de wereldindex beleggen, presteren aandelen in onze beheerportefeuilles minder sterk dan Europese aandelenindices.
Wat zijn de verwachtingen?
In een omgeving van lagere inflatie, een Amerikaanse centrale bank die minder snel de rente verhoogt en aantrekkende economische groei buiten de VS past een zwakkere dollar. Maar als de onzekerheid weer oplaait, de wereldwijde groei verder afzwakt of de inflatie hardnekkig hoog blijft, dan is het aannemelijk dat de euro weer kan terugzakken tot bijvoorbeeld een niveau van ongeveer een-op-een met de dollar.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.