Column: deze grafiek helpt je de uitstapvraag te negeren
In onze presentaties en artikelen over beleggen vertellen wij onze beleggingsklanten om altijd naar de lange termijn te kijken. Want de beurs mag dan soms wel flink schommelen, over een langere periode wordt de kans steeds groter dat een breed gespreide portefeuille in de plus komt te staan. Toch blijft diezelfde vraag terugkomen: uitstappen of blijven zitten?

Dat de uitstapvraag telkens terugkomt, is niet gek. Er zijn altijd redenen om somber te zijn, ook nu: torenhoge inflatie, oorlog in Oekraïne, almaar stijgende rentes, en ga zo maar door. En die gebeurtenissen zijn bepaald niet onopgemerkt gebleven op de beurs. De wereldaandelenindex heeft sinds eind 2021 bijna 20% ingeleverd.
Iedere periode is natuurlijk uniek, maar als we wat uitzoomen, lijkt het eigenlijk altijd tegen te zitten op de beurs. Laat de volgende statistiek even inzinken: de afgelopen dertig jaar stond de beurs 90% van de tijd lager dan het vorige hoogtepunt op de beurs. En toch is de wereldaandelenindex in dertig jaar tijd verzesvoudigd in waarde. Hoe kan dat?
Dat is het beste te zien in de grafiek hieronder. De blauwe lijn is de ontwikkeling van de wereldaandelenindex die je als belegger dagelijks ziet; de oranje lijn laat zien wat het hoogste punt is dat de wereldaandelenindex tot dan toe heeft bereikt. De blauwe lijn zit vrijwel altijd onder de oranje. Logisch dat je als belegger op negen van de tien dagen het gevoel krijgt dat je beleggingen er weleens beter voor hebben gestaan .

In de grafiek is goed te zien dat nieuwe hoogtepunten op de beurs elkaar sprongsgewijs en onregelmatig opvolgen. Soms zitten er meerdere jaren tussen twee hoogtepunten, zoals in de jaren 2000 en in de periode na de Grote Financiële Crisis. En soms volgen de hoogtepunten elkaar snel op, zoals in de jaren negentig, of recenter, vanaf het begin van de coronacrisis. Maar lange periodes tussen nieuwe hoogtepunten zijn meer regel dan uitzondering.
Dat is misschien ook waarom de ‘uitstapvraag’ blijft terugkomen. Op een willekeurig moment is de kans groot dat zelfs een breed gespreide aandelenportefeuille in het verleden meer waard was. Dan komt er waarschijnlijk spijt om de hoek kijken. Goed om dan bovenstaande grafiek er even bij te pakken en te zien dat de beurs na verloop van tijd waarschijnlijk weer een hoger niveau aantikt.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.