Fondsbeleggers stapten in 2022 uit obligaties en aandelen, maar in vastgoed

25 januari 2023 11:14

Fondsbeleggers stapten in het afgelopen jaar massaal uit obligatiefondsen. De uitstroom bedroeg ruim 84 miljard euro. Ook aandelenfondsen bleven niet gespaard, die kenden per saldo een uitstroom van 28 miljard euro. Een categorie die nog wel netto-instroom kende, was die van de vastgoedfondsen.

Het jaar 2022 was uitzonderlijk slecht voor zowel aandelenfondsen als obligatiefondsen. De vrees voor een recessie, de torenhoge inflatie (die toch niet zo tijdelijk bleek te zijn), de invasie van Oekraïne, de grootste rentestijgingen sinds jaren, verstoringen in toeleveringsketens en een agressieve opstelling door centrale banken hebben geleid tot veel onzekerheid onder fondsbeleggers. Zij trokken dan ook per saldo geld terug uit de fondsen.

Miljarden uitstroom

Volgens data van Morningstar hadden aandelenfondsen ruim 28 miljard euro aan uitstroom over heel 2022, terwijl over 2021 nog sprake was van recordinstroom van 367 miljard. Bij obligatiefondsen was zelfs sprake van ruim 84 miljard euro aan uitstroom. Ter vergelijking: in 2021 was er nog een instroom van 270 miljard.

Vierde kwartaal noteert een plus

Wel was er sprake van enig herstel in het laatste kwartaal van 2022. In die periode zagen de aandelenfondsen en obligatiefondsen een instroom van respectievelijk 9 en 19 miljard euro.

Risicobereidheid neemt af

In 2022 stapten beleggers vooral uit wereldwijde large-cap groeiaandelen (-24 miljard euro), large-cap aandelen uit de eurozone (-16 miljard euro) en Amerikaanse large-cap groeiaandelen (-13 miljard euro). Bij obligaties stapten beleggers vooral uit wereldwijde flexibele obligaties, high yield obligaties en obligaties uit opkomende markten, waar respectievelijk 38 miljard, 36 miljard en 24 miljard euro uitstroomde. Het meeste geld werd dus onttrokken aan de meer risicovolle categorieën. Dat illustreert dat de risicobereidheid bij fondsbeleggers is afgenomen.

4 miljard instroom in vastgoed

Bijna alle belangrijke vermogenscategorieën hadden het zwaar, want fondsen in grondstoffen zagen ruim 10 miljard euro wegvloeien en convertibles circa 9 miljard euro. Opvallend was de instroom van ruim 4 miljard in vastgoedfondsen. Dit komt doordat vastgoed wordt gezien als bescherming tegen inflatie, doordat huurprijzen van vastgoed daaraan zijn gekoppeld.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.