Ook Credit Suisse trekt de bankensector niet om

17 maart 2023 15:38

De onrust in de financiële sector houdt aan met de grote problemen waarin Credit Suisse verkeert. Toch is de Europese bankensector sterk genoeg om de mogelijke ondergang van de Zwitserse bank te doorstaan.

Header credit suisse

In tegenstelling tot de Silicon Valley Bank, die vorige week plotseling omviel, zijn de problemen bij Credit Suisse genoegzaam bekend. De lijst van schandalen waar de bank bij betrokken is geweest, is ellenlang: vooral Greensill en Archegos waren van recente datum. Vorig jaar haalde 40% van de klanten zijn geld er al weg. Aan de andere kant is het een systeembank, waar veel partijen contracten mee hebben uitstaan. Dat zorgt voor onzekerheid.

Is Credit Suisse gered?

De financiële steun van de Zwitserse nationale bank geeft Credit Suisse de liquiditeit om de wegvloeiende depositogelden op te vangen. Ook biedt het de houders van kortlopende obligaties aan om deze terug te kopen op koersen van 90% of hoger. Daarmee stroomt er weliswaar liquiditeit uit de bank, maar het voorkomt hiermee dat er onzekerheid ontstaat over de verplichte herfinanciering als het aflossingsmoment naderbij komt. Daarmee koopt de bank niet alleen tijd voor haar herstructureringsproces, ze maakt bovendien winst door de schulden voor een lagere prijs terug te kopen dan waarvoor ze in de boeken staan.

17% effectieve rente

Toch is het vertrouwen van beleggers in het voortbestaan van de bank nog allesbehalve terug. De vorig jaar november uitgegeven obligatie met een coupon van 7,75%, die tot maart 2029 loopt, staat nu bijvoorbeeld op koersen van rond de 70%. Voor wie ervan uitgaat dat de herstructurering succesvol is en de bank kan blijven voortbestaan, betekent dat een effectieve rente van 17%.

Credit Suisse

Aan de andere kant betekent dit ook dat de bank geen nieuwe uitgiftes kan doen in de markt en daarmee de facto is uitgebankierd. Dat biedt weinig perspectief voor de aandelen en maakt de houder van achtergestelde schulden bepaald kwetsbaar. Niemand weet immers wat daarmee gebeurt als de bank zou worden opgesplitst in twee of meer delen.

Europese banken zijn sterker dan ooit

Daarmee liggen de kansen voor beleggers waarschijnlijk meer in de aandelen en achtergestelde obligaties van banken die worden meegezogen in het negatieve marktsentiment. De Europese bankensector is namelijk sterker dan ooit en kan de eventuele ondergang van Credit Suisse aan. Liquiditeitsratio’s zijn hoog en de kapitaalratio’s zelfs historisch hoog. De hogere rente is positief voor de winstgevendheid van de banken.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft weliswaar niets gedaan aan haar liquiditeitsbeleid richting de banken en de rente met andermaal 0,5% verhoogd, zoals te voren aangekondigd, maar ze heeft voldoende programma’s om banken te ondersteunen als die dat nodig zouden hebben. Zo kan ze banken de mogelijkheid geven om langerlopende leningen (TLTRO’s) die ze in juni moeten aflossen door te laten rollen naar nieuwe leningen.

Achtergestelde bankobligaties sterk gepositioneerd

In onze beheerportefeuille beleggen wij in meerdere 1895 obligatiefondsen onder meer in achtergestelde bankobligaties. Deze bieden niet alleen een hoge kredietopslag, ook is de looptijd relatief kort in verhouding tot andere obligaties. Hierdoor is de gevoeligheid voor een rentestijging niet zo groot. In het scenario dat de markten herstellen, is dit soort obligaties daarmee sterk gepositioneerd.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.