Concurrentiestrijd om industrie helpt winstgevendheid bedrijven
Europa en de VS strijden om de gunst van industriële bedrijven op het gebied van verduurzaming. Die bedrijven zien hun winstmarges stijgen door subsidies en versoepelingen van regels. Binnen onze beheerportefeuille is dit gunstig voor aandelen, vooral binnen de beleggingsthema’s duurzame energie en circulaire economie.

Het besef is eindelijk doorgedrongen dat het Westen meer moet gaan produceren en minder afhankelijk moet zijn van China als productielocatie. De Amerikanen zijn daar eind vorig jaar al mee begonnen en zullen op grote schaal via de Inflation Reduction Act (IRA) subsidies verstrekken aan producenten van elektrische energie die de Verenigde Staten kiezen als productielocatie.
Europa’s antwoord op de IRA
Dat heeft de alarmbellen laten rinkelen in Europa. Daar is men bang voor een uittocht van de industrie naar de VS. De Net Zero Industry Act (NZIA), die op 16 maart door de EU werd gepresenteerd, is de reactie hierop. Voorgesteld is om ten minste 40% van de productie van groene energie, zoals zonnepanelen en andere duurzame energie-infrastructuur, hier in de EU te laten plaatsvinden voor 2030. Momenteel is dat lager dan 20%. Vooral de afhankelijkheid van China voor zonnepanelen is een doorn in het oog.
Plannen Europa en VS lopen flink uiteen
De verschillen tussen de plannen zijn wel groot. De VS verstrekken vooral subsidies. De EU gaat een mix van steunmaatregelen aanbieden. Voorbeelden zijn: het beter stroomlijnen van procedures voor het verkrijgen van toestemming voor de bouw van windmolens en zonnepanelen en het prioriteren van Europese technologie door het wijzigen van aanbestedingsregels. Er zal niet direct gebruik worden gemaakt van subsidies, maar voor individuele landen bestaat wel de mogelijkheid om subsidies te verstrekken als het gevaar dreigt dat investeringen in bijvoorbeeld de VS zullen worden gedaan. De maatregelen van het plan zijn relatief moeilijk te vergelijken met de Amerikaanse plannen.
Gemengde reacties van de industrie
De reacties op de plannen lopen uiteen. De Europese industriële reuzen, zoals de bedrijven verenigd in de European Chemical Industry Council (Cefic), vinden dat het Europese plan niet opweegt tegen de Amerikaanse IRA. Batterijproducenten, zoals het Zweedse Northvolt, lijken positiever te staan tegenover de plannen, maar geven wel aan dat de Europese Commissie moet doorpakken. Als de EU wil voorkomen dat er meer investeringen in groene energie verdwijnen naar de VS, dan moet ze stoppen met treuzelen, is de boodschap van de industrie.
Effect van concurrentiestrijd op de bedrijven in de portefeuille
Of de Net Zero Industry Act het benodigd effect zal hebben, moet blijken. Hoe je het ook wendt of keert, de concurrentiestrijd tussen de machtsblokken is positief voor bedrijven. Die kunnen profiteren van een prettig investeringsklimaat en subsidies. Subsidies werken kostenverlagend en zijn daarmee goed voor de winstmarges. Minder bureaucratie en voorkeursbehandelingen zorgen ervoor dat er sneller gebouwd kan worden, met als gevolg een hogere productie van groene energie.
Kijken we naar de aandelenportefeuille die wij beheren, dan verwachten we dat dit positief uitpakt voor de winstontwikkeling van vooral bedrijven in het 1895 Themafonds, in het bijzonder binnen de thema’s duurzame energie en circulaire economie.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.