Nieuwe fase aangebroken voor Chinese techmonopolisten

7 april 2023 9:03

Met het opbreken van Alibaba is een nieuwe periode aangebroken voor Chinese techreuzen. De macht van monopolies wordt door de autoriteiten aan banden gelegd, terwijl de private sector wel ruimte krijgt om te innoveren en te groeien. Een omslag die goed nieuws is voor beleggers.

Nieuwe fase aangebroken voor Chinese techmonopolisten

Eind maart werd aangekondigd dat de Chinese technologiereus Alibaba wordt opgebroken in zes ondernemingen. Die hebben een focus op binnenlandse en buitenlandse e-commerce, cloud computing, logistiek, lokale diensten, media en entertainment.

Elk van deze ondernemingen kan zelfstandig naar de beurs gebracht worden. Op het nieuws schoot het aandeel Alibaba met 14% omhoog.

Onzekerheid over regulering verschuift naar achtergrond

Het is de uitkomst van een balanceeract waarbij de macht van monopolies door de autoriteiten aan banden worden gelegd, terwijl de private sector wel ruimte krijgt om te innoveren en te groeien.

De reguleringsdruk die lange tijd op de aandelenwaarderingen van Chinese aandelen drukte, lijkt hiermee iets naar de achtergrond te schuiven. Al zal die druk niet helemaal verdwijnen. Wel stelt de opsplitsing Alibaba in staat om gerichter te reageren op eventuele nieuwe en specifieke regels die delen van het bedrijf raken.

Een speech met desastreuze impact

Het nieuws over het opbreken van Alibaba viel samen met de terugkeer van oprichter Jack Ma naar het vasteland van China. Die is sinds zijn kritiek op de rigiditeit van de financiële sector in China, op 20 oktober 2020, in ongenade gevallen bij de autoriteiten.

Die kritiek pakte desastreus uit voor zijn persoon en het bedrijf. Ze leidde tot een streep door de beursgang van de verzekeraar Ant Group in 2020, ook opgericht door Jack Ma, en een door de Chinese mededingingsautoriteit opgelegde recordboete van omgerekend 2,5 miljard euro in 2021.

Het aandeel verloor in de periode erna 70% van zijn waarde. De reguleringsdruk die volgde, raakte Chinese aandelen in de volle breedte en leidde tot terughoudendheid bij buitenlandse beleggers. Uiteraard speelde het strenge zerocovidbeleid en de impact daarvan op de bedrijfsresultaten ook een rol.

Nieuwe fase aangebroken voor Chinese techmonopolisten

Steun van beleidsmakers

Dat er sprake is van een nieuwe fase, blijkt ook uit recente uitspraken van beleidsmakers. Zo sprak president Xi Jinping in maart opvallende woorden gericht aan de private sector. Zo stelde hij dat de Chinese overheid internetbedrijven moet steunen om te kunnen schitteren op het wereldtoneel, werkgelegenheid te creëren en consumptie te vergroten.

Kanteling op meerdere fronten

In korte tijd heeft in China op verschillende vlakken een omslag plaatsgevonden: in het zerocovidbeleid, in het economisch beleid en nu dus ook op het vlak van reguleringsdruk. Deze ontwikkelingen bevestigen ons in de recente keuze om extra te beleggen in Chinese aandelen. Hiervoor hebben we het gewicht van Azië in het 1895 Macrofonds verhoogd.

Er blijven uiteraard wel geopolitieke uitdagingen die boven de markt hangen voor China in het algemeen en voor Chinese internet- en chipondernemingen in het bijzonder.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.