Chipsector goed van start ondanks uitdagingen
De halfgeleidersector laat een sterke stijging zien sinds begin dit jaar. Dit komt vooral doordat beleggers verwachten dat de renteverhogingen snel tot een eind komen en dat rentes uiteindelijk weer gaan dalen. Op langere termijn zal groei voor chipbedrijven moeten komen van een toename in omzetten en winsten. Chipaandelen spelen een prominente rol in de aandelenportefeuilles die wij beheren: ongeveer 6%.

De halfgeleidersector laat over de breedte een sterke stijging zien sinds begin dit jaar. De Philadelphia Semiconductor index, met de belangrijkste beursgenoteerde aandelen binnen de sector, is met 19% gestegen. Waarom de chipsector zo sterk uit de startblokken is gekomen, kan niet los worden gezien van de sterke daling van 31% vorig jaar door de lagere vraag naar consumentenelektronica en de stijgende rentes.

Sinds begin dit jaar voert het narratief over het einde aan de renteverhogingen door centrale banken de boventoon. Aandelen van chipbedrijven zijn over het algemeen groeiaandelen. Beleggers kopen deze met het oog op positieve winstontwikkeling in de toekomst. Lagere rentes maken dat die verwachte winsten teruggerekend naar vandaag hoger zijn, met als gevolg hogere koersen.
Overschotten, maar ook aantrekkende vraag
Delen van de chipsector hebben te maken met overschotten. De voorraden zijn in de pandemie opgebouwd in reactie op problemen in de toeleveringsketen. Daarbij is ook de vraag naar consumentenelektronica teruggevallen door de groeivertraging. Dat heeft geleid tot overschotten en hogere voorraden. Producenten van dit soort chips zoals Samsung en TSMC hebben de productie teruggeschroefd om hun voorraden beter te kunnen beheersen. TSMC verwacht mede daarom voor het tweede kwartaal nog een daling van de omzet.
Tegelijkertijd wordt er herstel verwacht voor de tweede helft van het jaar. Dat is ook terug te zien in de vooruitzichten van afnemers zoals Nvidia en AMD. De verwachting is dat de vraag naar halfgeleiders weer zal aantrekken in de tweede helft van het jaar, als de economie niet te sterk vertraagt.
Groeimarkten zullen de vraag op lange termijn bepalen
Vooral de nieuwe groeimarkten op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotisering, groene technologie en elektrische auto’s zullen de vraag naar chips in de komende jaren gaan bepalen. Chips zijn daarmee een wezenlijke schakel voor de groene transitie. Geen wonder dat niet alleen de VS, maar ook de EU (via de Chip Act) investeert in de chipindustrie. Gisteren werd bekend dat de EU 43 miljard euro wil vrijmaken via een mix van publieke en private investeringen.
Kwetsbaar bij recessie
De chipindustrie is een cyclisch sector. Zij is gevoelig voor een economische teruggang. Mochten de economische omstandigheden verder verslechteren, dan zijn deze cyclische aandelen kwetsbaar voor een correctie. Het grillige verloop van de inflatie zal de rente nog op een relatief hoog niveau houden, daarmee zal het herstel meer moeten komen van een toename van de omzetten en winsten. Zeker omdat de waarderingen van de aandelen (de verhouding tussen koers en winst) weer beginnen op te klimmen na een forse daling vorig jaar. Met andere woorden: chipaandelen beginnen relatief weer wat duurder te worden.
Chips binnen onze beheerportefeuilles
Binnen onze aandelenportefeuilles beleggen we flink in de halfgeleidersector. Binnen Rabo Beheerd Beleggen gaat het om ongeveer 6%. In het 1895 Wereld Enhanced Index Fonds beleggen we via bedrijven als ASML, TSMC en Nvidia voor 5,5% in semiconductors. Het 1895 Themafonds bevat het grootste aandeel chips: 12,7%. Dit zit vooral binnen de thema’s robotica en Future of Mobility.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.