Politiek risico Turkse obligaties blijft hoog, maar raakt andere landen niet
Met voortzetting van het economisch beleid van de Turkse president Erdogan in het vooruitzicht blijven beleggers met een boog om Turkije heen lopen. Dat hoeft obligaties van andere opkomende landen niet te deren.

Geen Turkse obligaties in portefeuille
Wijzelf beleggen binnen het 1895 Obligaties Opportunities Fonds onder meer in schuldpapier van opkomende markten. Daar vallen Turkse obligaties ook onder, maar de fondsmanager belegt daar op dit moment niet in.
Politiek risico is altijd een belangrijk element bij beleggingen in opkomende landen. Dat geldt niet alleen voor oorlogen die landen onbelegbaar maken, zoals Rusland. Ook is het gevaar altijd aanwezig dat een land niet stabiel is en daardoor niet in staat om zijn schuldeisers te betalen, zoals Venezuela of Libanon. Soms ogen landen wel stabiel, maar worden ze toch onbelegbaar omdat ze op een onmogelijk pad qua financieel beleid zijn beland. Turkije is daarvan een duidelijk voorbeeld.
Hoge inflatie, zwakke munt
In de afgelopen vijf jaar is de Turkse lira met ruim 77% in waarde gedaald. Een tienjaarsrente van 11% compenseert daarvoor onvoldoende. Maar ook de obligaties van Turkije in Amerikaanse dollars bieden een hoge rente, van 9,5%. Toch zijn ook die kwetsbaar. De aflossing van obligaties in harde valuta wordt immers steeds duurder met een zwakke munt.
Nu de herverkiezing van Erdogan waarschijnlijk is, zal het huidige economische beleid met een hoge inflatie en een zwakke munt waarschijnlijk worden voortgezet. Het tekort op de lopende rekening is al hoog opgelopen, ondanks de maatregelen die Erdogan de afgelopen tijd heeft genomen om de val van de lira te stuiten. Denk aan kapitaaluitvoerrestricties voor bedrijven en speciale spaarrekeningen voor consumenten die moeten beschermen tegen valutaschommelingen.
Kredietrating onderuit
Dat maakt dat beleggers rekenen op een verdere val van de lira, wat op termijn de staatsschuld in harde valuta onhoudbaar maakt. De kredietwaardigheidsbeoordeling is sinds 2016 afgegleden van op de grens van investment grade (BBB-) naar een laag (B-) niveau en is nog steeds kwetsbaar voor verlaging.
Geen uitstraling naar andere markten
De malheur in Turkije heeft geen gevolgen voor de rentes in andere opkomende landen. Het vertrouwen in het financieel-economisch beleid daar is niet zo broos dat beleggers hier geen onderscheid maken. Bovendien waren de meeste beleggers in schuldpapier in opkomende markten de laatste jaren met een boog om Turkije heengelopen.
Dat pleit wel voor actief beheer. De brede index van obligaties van opkomende markten in lokale valuta belooft weliswaar 8,5% rente, maar deze wordt voor de helft bepaald door landen waarvan de betaling twijfelachtig is. Toch zien we wel waarde in deze categorie obligaties, omdat op sterke landen, zoals Indonesië, Mexico en Roemenië, een rente-opslag van 1 tot 2,5 procentpunt valt te behalen.
Goede vooruitzichten voor opkomende markten
Daarbij komt dat het moment nu mogelijk goed is. Met de pauze in het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) en de afgenomen kracht van de dollar zijn de omstandigheden voor schuldpapier van opkomende markten een stuk verbeterd.
De piek in inflatie die we nu in veel opkomende markten zien, in combinatie met de lagere grondstoffenprijzen, biedt ruimte voor renteverlaging. Veel opkomende markten waren sneller met renteverhogingen dan de VS en zouden ook eerder hun tarieven kunnen verlagen. Als beleggers daarop voorsorteren, biedt schuldpapier van opkomende landen een gunstig rendementsperspectief.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.