VS stoot bijna op schuldenplafond. En dan?
Het is onzekerheid troef rond het schuldenplafond in de VS. Toch heeft het als belegger met langetermijnvisie geen zin om je al teveel met dit onderwerp bezig te houden.

De VS loopt tegen haar schuldenplafond aan. De maximale staatsschuld van 31.400 miljard dollar werd in januari al bereikt, maar met ‘buitengewone maatregelen’ kon het land aan zijn verplichtingen blijven voldoen. Nu is de rek eruit: minister van Financiën Janet Yellen zegt halverwege volgende week niet meer te kunnen lenen en dus maar beperkt rekeningen te kunnen betalen.
Het probleem is dat het Congres een verhoging van het schuldplafond moet goedkeuren, en dat de Republikeinen, die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, hun machtspositie willen gebruiken om President Biden en de Democraten tot bezuinigingen te dwingen. De twee partijen zijn al maanden in gesprek, maar kunnen elkaar nog niet vinden. En dat terwijl de deadline steeds dichterbij komt.
Waarom is dit een probleem?
De rente op Amerikaanse staatsleningen is dé graadmeter voor financiële instrumenten. Daarnaast zijn Amerikaanse staatsleningen een mondiale vluchthaven in tijden van onrust en dienen ze als onderpand voor talloze financiële transacties.
Een situatie waarin de Amerikaanse overheid zijn verplichtingen niet kan nakomen heeft daarom mogelijk grote en verstrekkende gevolgen voor de wereldwijde financiële stabiliteit. Ook zou de Amerikaanse economie een enorme opdoffer krijgen als overheidsbetalingen, zoals uitkeringen en pensioenen, gestaakt moeten worden.
Hoe loopt dit af?
Tegenstrijdige berichten over de onderhandelingen wisselen elkaar af. De ene keer lijkt er schot in de zaak te zitten, het andere moment wordt gemeld dat de besprekingen vast zitten.
Mochten de partijen er voor de deadline niet uitkomen, dan kan het ministerie van Financiën samen met de centrale bank (de Fed) nog wat tijd rekken door te prioriteren. Dat betekent dat rentebetalingen wel doorgang vinden, maar soldatensalarissen en pensioenbetalingen bijvoorbeeld niet. Los van of dat politiek houdbaar is, moeten beleggers onder al die onzekerheid ook bereid zijn om nieuwe staatsobligaties af te nemen om de aflopende staatsobligaties te vervangen.
Hoe het ook zij, het overschrijden van de deadline zou een groot effect hebben op financiële markten. Toch heeft als belegger met een langetermijnvisie geen zin om je al teveel met het schuldplafond bezig te houden.
De langetermijngevolgen van een grote (geo)politieke gebeurtenis zijn namelijk vaak veel kleiner dan iedereen denkt. Ook na 11 september, de Irakoorlog, eerder gesteggel over het schuldplafond in 2011, corona, de oorlog in Oekraïne, om maar een paar grote gebeurtenissen te noemen, herpakte de wereldaandelenindex zich. Het is weinig zinvol om als belegger voor de lange termijn in te spelen op dit soort gebeurtenissen, laat staan om er wakker van te liggen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.