Aanpassing in de obligatieportefeuille: meer Amerikaanse inflatieleningen
De inflatieverwachting in de VS loopt op. Daar spelen we in de obligatieportefeuille op in. We beleggen meer in inflatieleningen.

Binnen het 1895 Wereld Investment Grade Obligatiefonds gaat het gewicht van inflatieleningen naar 17%. De stijging wordt volledig belegd in Amerikaanse inflatieleningen.
Sterke koersontwikkeling voor inflatieleningen
De weging van inflatie-obligaties (ook wel ‘linkers’ genoemd) is in het afgelopen jaar juist een aantal keer verlaagd. Dit type obligaties presteerde sterk in met name 2021. Over de afgelopen vijf jaar is het verschil in koersontwikkeling van Europese obligatieleningen versus reguliere Europese staatsleningen liefst 19%.
Dat verschil komt gedeeltelijk door de hoge inflatie, maar vooral door de fors gestegen inflatieverwachtingen. Dat zit zo: de hoofdsom van een inflatielening rent op met de inflatie over de looptijd. Als de inflatieverwachtingen toenemen, stijgt de koers van de inflatie-obligatie.
Inflatiebeeld onzeker
Nu de inflatieverwachtingen in de EU historisch hoog zijn, is het gevaar aanwezig dat die inflatieverwachtingen gaan afnemen. Het beleid van de centrale banken is duidelijk gericht op het terugdringen van inflatie. De euro wordt sterker. Grondstofprijzen zijn aanmerkelijk gedaald.
Aan de andere kant zien we redenen om te vrezen voor een hoog blijvende inflatie. De tweedelijnseffecten van de eerdere opmars van de prijzen zijn onmiskenbaar nog aanwezig. Niet alleen in transporttarieven, maar zeker ook in de arbeidsmarkt. Bovendien zal de overheid de pogingen om inflatie te dempen, langzamerhand gaan opheffen. Daarom willen we de inflatiebescherming behouden.
Inflatie hoger in de VS
We kiezen ervoor om dat te doen via de inflatie in de VS. Die is traditioneel hoger dan in de EU. Dat heeft te maken met de samenstelling van het mandje (met huisprijseffecten en een hoog aandeel diensten zoals medische kosten) en met het verschil in monetair beleid. Het feit dat de arbeidsmarkt in de VS krapper is en gevoeliger voor prijsaanpassingen (immers minder minimumloners), houdt een hoger inflatiegevaar in.
Bovendien is de inflatieverwachting voor de VS, in tegenstelling tot die in de EU, niet historisch hoog. Daarom durven we extra te beleggen in inflatieleningen in de VS. Twee derde van de inflatieleningen in de portefeuille is vanaf nu Amerikaans.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.